12. až 15. září 2022 - Výprava za poznáním se sextou (aneb jak chytit rýmu snadno a rychle)

Proč jsme jeli: člověk je tvor zvídavý a také někdy “překvapivě sociální“, no tak jsme se společně rozhodli, že stmelit se zase o trošku blíže není špatný nápad.

Kam jsme jeli: do kempu v Hradci u Kadaně (většina chatky, ty, co ignorovali předpověď počasí – stany).

Jak jsme pracovali: ve skupinkách podle svého vlastního zaměření (MatFyz, bižule, zemák, děják a zsv + všichni do svého prezentování zapojili jazyky – ájinu, fráninu a němčinu).

Co jsme zkoumali:

  • MatFyz teplotu v okolí rybníka v různých hloubkách (aneb jak se zadarmo projet na nafukovacím člunu), různé jevy z molekulovky, vytyčovali jsme trojúhelníky (které jsme si v noci zase omylem vždycky zbořili) v terénu a luštili a dokazovali Euklidovy věty.
  • Bi zase život v rybníce, pozorovali jsme různé breberky pod mikroskopem, s rybářem vylovili štiku a plotici (pustili jsme je, nebojte 😃), dojili kozu (která nám následně na oplátku chtěla sežrat prsty), poňuchňali ovečky a koně.
  • Z, to bylo zkoumání terénu v oblasti (moc příjemné v tom deštíku), zakreslování a tvorba mapy, příprava soutěžního kvízu pro ostatní (s velkým entusiasmem samozřejmě).
  • D+Zsv, to byla pěkná fuška (ale vysvětlování našeho mladého pedagoga 15/10). Zmapovali jsme historické památky v Kadani a připravili si průvodcovství pro ostatní, některé části i v angličtině, francouzštině a němčině (jako to byl fakt výkon).

Na to jsme měli všichni jedno odpoledne a jedno dopoledne. Pak jsme připravili pro ostatní různé formy předání výsledků našeho zkoumání např. ve formě soutěží.

Co jsme dělali společně: na kadaňské radnici jsme si prohodili pár slov se starostou, panem Kulhánkem, což bylo super. Také jsme měli objednanou komentovanou prohlídku nově zrekonstruovaného kadaňského kláštera, což bylo taky fajn samozřejmě. Jo a společně jsme obědvali v kempu, to byl rozhodně zážitek. Divili byste se, co všechno zvládne dnešní generace dotáhnout do kempu, jen aby se pořádně najedla 😃.

Co večery: tmelili jsme se, až nám z toho bylo vedro, i když vlastně byla zima. Fyzika na chvíli přestala fungovat, což při takové hře na demonstraci není zas tak překvapivé 😃.

Jaké jsou celkové dojmy: no já bych řekla, že jsme si to užili. Jednak proto, že už jsme na školu v přírodě staří a tohle byla její vylepšená verze, a jednak proto, že kdo by nebyl nadšený ze solidně promočených ponožek a kousku nových vědomostí.

Hláška celé výpravy: barbecue bacon burger

Autorky: Lucka Koubová, Ivana Hotová