16. září 2022 - Toskánsko - den sedmý

Tak dnes to bude už poslední zpráva z místa našeho ubytování v Toskánsku. Čekal nás už trochu jednodušší program, ale i na ten se všichni těšili.

Dopoledne jsme navštívili blízký ostrov, spojený s pevninou jen hrázemi a vytvářející tak již zmíněnou lagunu. Tady leží dva větší přístavy-Porto Stefano a Porto Ercole. A právě ten druhý, Herkulův přístav, jsme navštívili. Přivítal nás výhledem na zakotvené jachty a čluny, klidně se pohupujícími na hladině. Počasí udeřilo velikým vedrem, je vlhko a dusno. V tomhle bychom měli šplhat do strmého a vysokého kopce k pevnosti Forte Filippo? To by asi rozumné nebylo, a tak volí vedení jinou variantu. Sejdeme přímo do přístavu a odsud sledujeme výklad o pevnostech, které jsou okolo. Opět se dostáváme k tématu válek, ochrany obchodu se solí. Takto to bohatě stačí. Po cestě k autobusu ještě stihneme kávu, zmrzlinu, nebo něco dobrého na zub.

A odpoledne? Jako odměna za vzorné chování všech žáků je tu nezvyklý program. Našetřili jsme si nějaká eura, platili jsme méně za vstupy (poděkování patří i příspěvku na vstupné od našeho Sdružení rodičů a přátel školy) tak přece nepovezeme ty peníze zpět. Jede se "shoopovat"! Veliké nákupní středisko, plné butiků, italská móda stojí za to. Děvčata se rozprchnou, chlapci zakotví u občerstvení a u pizzy. Inu, preference má každý jiné. Ale peníze létají jako splašené - kalhoty, bundy, trička, svetříky, to vše je nezbytné přivést domů.

Po návratu se začíná nejen připravovat večeře, ale začíná i ta smutná část- balíme. Zítra totiž opustíme oblast a pojedeme směrem na sever. I tam nás čeká další program, ale to až zase v naší poslední zprávě.

Autoři: Mgr. Zdeněk Vejražka (text), Mgr. Kamila Pelešková (foto)