22. až 28. září 2022 - Projekt Erasmus+, návštěva Gesamtschule Hungen

V tomto roce byl naší škole schválen projekt Erasmus+ pod názvem Společně pro budoucnost. Tento projekt je podpořen fondy Evropské unie. V rámci projektu budeme opět spolupracovat s naší partnerskou školou Gesamtschule Hungen v Hesensku (SRN). V září 2022 se uskutečnila naše první návštěva této školy s výběrem šesti žáků. Zde jsou jejich ohlasy:

Autor: Mgr. Michael Přenosil (text+foto)

 

Odjet do Německa na Erasmus bylo jedním z mých nejlepších rozhodnutí. Odvážím si domů nejen nové zkušenosti a jazykové dovednosti, ale také spoustu skvělých zážitků. Nejvíce se mi líbil výlet do Frankfurtu nad Mohanem a výhled na město z mrakodrapu Maintower, návštěva Gießenu a Matematického muzea, ale také výlet na kolech na nedaleký hrad. Naši hostitelé i učitelé byli moc milí, a tak jsme s nimi také rádi trávili čas, užili jsme si bowling a společný večer plný deskových her. Práce na projektech byla v tak milé společnosti také zábavou. Bavilo nás i chodit do školy a poznávat rozmanitosti ve výuce. Den před odjezdem se pořádal volejbalový turnaj a po něm jsme naší expedici zakončili v dobré náladě s pizzou a hudbou. Já jsem si lepší hostitelskou rodinu nemohla přát a už teď vím, ze jsem je neviděla naposledy. Jsem vděčná, že jsem se projektu Erasmus+ mohla zúčastnit a budu-li mít ještě někdy možnost, pojedu ráda znovu. Děkuji všem, kteří byli součástí.

Marie Chodlová, 2.B.

 

Když se mi naskytla příležitost jet do Německa neváhala a souhlasila jsem. Řekla bych, že tohle bylo jedno z mých nejlepších rozhodnutí. Měla jsem strach, že se nedorozumím, bude špatná rodina nebo jiný problém. To se ale nestalo. Měla jsem úžasnou rodinu, lepší jsem si přát ani nemohla. Kdybych měla vybrat nejlepší zážitek tak bych řekla, že to byl výlet do Frankfurtu. Moc se mi líbily i ostatní aktivity, ať už to byl cyklovýlet, výlet do města Gießen, kde jsme navštívili matematické muzeum, nebo návštěva školy. Všechno bylo skvělé. V úterý se pořádal turnaj ve volejbale, který jsme si všichni moc hezky užili. Po volejbale jsme koupili pizzy, nějaké pití a příjemně jsme poseděli v dobré náladě. Když to shrnu byla to skvělá zkušenost a jestli budu mít možnost někdy zase jet, určitě pojedu.

Laura Wildová, 3.A

 

Zamlouvá se mi, že partnerská škola je až v Hungenu, protože se sem člověk jen tak nepodívá. Tato oblast je krásná. V okolních vesnicích je plno hrázděných domků. Příroda je taktéž překrásná, sám jsem se o tom přesvědčil, když jsme jeli na kolech po okolí. Výlet do Frankfurtu nad Mohanem jsem si velice užil. Z mrakodrapu bylo celé město jako na dlani. Rodina byla velmi vřelá a nápomocná. Celý pobyt mi dal hodně zkušeností a nové přátele. Pokud bude ta možnost, příště bych rád jel znovu.

Ondřej Plaček, 3.B

 

Když vám někdo nabídne jet na Erasmus, tak určitě neodmítejte. Já měl to štěstí, a mohl jsem vyjet do německého Hungenu. Za týden jsme toho stihli opravdu hodně. Podívali jsme se do Frankfurtu, jezdili na kolech, plavili se po řece Lahn, navštívili Mathematikum v Gießenu a na chvilku jsme byli žáky německé školy. Věřím, že díky všem těmto zkušenostem se moje němčina zlepšila. Naše hostitelská rodina se k nám chovala moc mile, a člověk se s nimi určitě nenudil. Ve škole jsme vedli diskusi o různých tématech (životní prostředí, společnost atd..).
Občas se vyhýbám novým zážitkům a upřednostním pohodlí domova, ale jsem rád, že jsem jel. Vzpomínky z celého týdne mám stále v živé paměti. Děkuji proto panu učiteli Přenosilovi a panu řediteli Vackovi za možnost tam jet. Pokud bych mohl znova, určitě pojedu zas.

Pavel Elexa, oktáva

 

Před pár týdny jsem dostala možnost se účastnit programu Erasmus + v Německu. I když jsem neměla žádné zkušenosti s Erasmem, řekla jsem si, že to zkusím. Nikdy tohoto rozhodnutí nebudu litovat. Náš první den začal cestou do Hungenu. Před partnerskou školou Gesamtschule Hungen si pro mě přijela má hostitelská rodina. Týden jsem si s nimi moc užila, učili mě německá slovíčka a já je seznámila se zajímavostmi z Čech. Následující den jsme poznali úžasné město Frankfurt nad Mohanem. Navštívili jsme Main Tower, z kterého jsme měli možnost vidět známé frankfurtské letiště a prohlédli si Frankfurt. Viděli jsme centrální evropskou banku, řeku Mohan, frankfurtské nádraží a spoustu mrakodrapů. Další den jsme měli delší cyklistický výlet a poté čas s rodinami. Já navštívila basketbalový zápas mojí hostící kamarádky. V neděli jsme měli volný den, ale protože nám byl nabídnut sjezd po řece Lahn, zúčastnila jsem se ho. Sjezd po řece byl pro mě další novou zkušeností. V pondělí jsme navštívili Gesamtschule a absolvovali jsme v této škole výuku. Poté jsme navštívili Mathematikum v Gießenu (u nás je to obdoba IQ Parku). I když matematika není předmět, v kterém bych vynikala, výlet se mi velmi líbil. Následující den jsme Absolvovali čtyři hodiny v místní partnerské škole, kde jsme měli možnost poznat metody, které při výuce používají. Dále nás čekal volejbalový zápas smíšených týmů. Já osobně jsem byla ve stresu. Německý tým mě ale přijal do svého týmu, stres opadl a já si to moc užila. I když jsme nevyhráli, pro mě byla výhra být v týmu německých přátel. Následovala menší rozlučková party. Poslední den byl pro mě nejhorším. Musela jsem se rozloučit s rodinou, u které jsem týden bydlela, a i se všemi dalšími kamarády před jejich školou. Doufám, že své kamarády co nejdříve uvidím. Chci, ale také moc poděkovat panu řediteli Karlu Vackovi a učiteli Michaelu Přenosilovi za jeden z nejkrásnějších zážitků v mém životě, který mi přinesl spoustu nových přátel a krásně strávený čas.

Anna Doubková, 3.B