10. října 2022 - Exkurze Belgie - den první

Naši poznávací exkurzi do Belgie jsme začali v nádherném univerzitním městě Lovaň, kde jsme se seznámili s historickým centrem, univerzitní knihovnou, obdivovali jsme krásnou gotickou radnici s přilehlým chrámem, prošli jsme si čtvrtí tzv. bekyní a měli jsme možnost nahlédnout i do univerzitní auly.

Z Lovaně jsme se přesunuli na předměstí Bruselu, kde jsme navštívili Atomium, dominantu a symbol Belgie a čtvrti Expo 58.

Po této zajímavé zastávce jsme se vydali do Antverp, překrásného města na břehu řeky Šeldy a významného centra diamantů. Absolvovali jsme historickou prohlídku města kolem městského divadla, směrem na Groenplaats, zelené náměstí, kde jsme si prohlédli sochu významného občana Antverp, Petra Paula Rubense. Pokračovali jsme kolem známé katedrály Panny Marie, kde jsou umístěny 3 obrazy Rubense. Za chvilku jsme dorazili na velké náměstí, Grote Markt, kde jsme se dozvěděli souvislost mezi sousoším Braba s useknutou rukou obra a názvu Antverp. Naše kroky pokračovaly na nábřeží Šeldy s velkým ruským kolem. Tady proběhla pro změnu malá zeměpisná část naší exkurze - informace o slapových jevech a jejich vlivu na přístav.

Cestou nazpátek do hotelu jsme obdivovali dům Rubense a mnoho krásných architektonických památek. Po příchodu na hotel si účastníci exkurze užili osobního volna, kdy se mohli vrátit zpět do města, nakoupit si nebo si prostě jen tak odpočinout.

Autoři: Mgr. Jitka Ježková, Mgr. Klára Bočanová a Mgr. Jakub Haviar (text), Martin Klein (foto)