11. října 2022 - Exkurze Belgie - den druhý

Druhý den jsme začali prohlídkou krásného starobylého města Bruggy. Nejprve jsme se vydali na procházku historickým centrem s výkladem. Prohlédli jsme si čtvrť bekyní s malebnými uličkami a domky, poté jsme pokračovali ke špitálu svatého Jana, nejstarší nemocnici v Evropě, dále do areálu Panny Marie a Gruuthuse muzea, kde jsme viděli nejmenší gotické okno na světě, pokračovali jsme na Grote Markt s tržnicí a zvonicí. Naše komentovaná prohlídka končila na náměstí Burgplaats, jehož dominantou je nejstarší radnice na světě z roku 1376. Zde následoval rozchod a osobní volno. Po obědě a příjemné procházce městem protkaným kanály s lodičkami jsme se vrátili k autobusu a přesunuli se do dalšího města - Gent.

Gent je správní středisko provincie Východní Flandry a leží na soutoku řek Leie a Šeldy. Navštívili jsme několik kostelů, nejprve svatého Jakuba, svatého Mikuláše a svatého Bavona, kde je uschován známý Gentský oltář. Viděli jsme místní burg - pevnost a dostali jsme přednášku o belgickém pivovarnictví. Kochali jsme se pohledem na místní kanály, malá zákoutí s restauracemi a krámky se suvenýry. Následoval krátký rozchod a po něm přesun zpět na hotel.

Celý den nás provázelo nádherné počasí, sluníčko a azurová obloha, což je v tomto období velké štěstí. I druhý den se nám moc líbil a moc jsme si ho užili.

Autoři: Mgr. Jitka Ježková, Mgr. Klára Bočanová a Mgr. Jakub Haviar (text), Martin Klein (foto), Karel Hrdlička (foto)