12. října 2022 - Exkurze Belgie - den třetí

Náš třetí den v Belgii začal cestou do hlavního města Belgie a zároveň celé Evropy, do Bruselu.

Nejprve jsme si prohlédli čtvrť hlavních evropských institucí, sídla Evropské komise, Rady a opodál Evropského parlamentu.

Vyslechli jsme si první přednášku o jejich fungování a provázanosti.

Dále následovala historická prohlídka města, kdy jsme prošli postupně pasáž svatého Huberta, navštívili jednu z tzv. čůrajících sošek, Jeanneke Pis, dále historické centrum směrem na Grand Place se známou radnicí, paláci a cechovními domy. Nemohli jsme vynechat druhou známou sošku, čůrajícího chlapečka, Manneken Pis, od ní dále krásným parkem ke čtvrti s královským palácem, s kostelem svatého Jakuba a s nádhernou secesní budovou Old England. V tuto chvíli jsme dostali rozchod s osobním volnem, kdy jsme se mohli vrátit k některým památkám, například k významné katedrále Svatého Michala a Guduly nebo dokoupit poslední belgické suvenýry.

Poté nás čekala nejdůležitější část exkurze - návštěva Evropského parlamentu. Zahájili jsme ji prohlídkou Parlamentária, vzdělávacího centra o Evropské unii, které se nám velmi líbilo. Po Parlamentáriu jsme se vydali do samotného Evropského parlamentu, kde bylo naplánováno setkání s paní europoslankyní Markétou Gregorovou, na jejíž laskavé pozvání jsme měli možnost přicestovat. Po krátké přednášce o fungování Evropského parlamentu následovala nejzajímavější část naší exkurze a to byla debata s paní europoslankyní. Nejprve nám představila svou práci a výbory, ve kterých pracuje. Posléze následovaly dotazy ze strany studentů. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého. V další fázi návštěvy nás paní europoslankyně zavedla do velkého jednacího sálu, kde pokračovalo vyprávění o zajímavostech z jednání parlamentu a o pracovních příležitostech pro studenty. Návštěvu jsme zakončili společným fotografováním s paní europoslankyní. Celý den se vyvedl na jedničku a všem se moc líbil, pro studenty byla návštěva EP velmi zajímavá a motivační👍

Večer následoval návrat na hotel a poslední noc v Antverpách.

Autoři: Mgr. Jitka Ježková, Mgr. Klára Bočanová a Mgr. Jakub Haviar (text), Martin Klein (foto)