12. prosince 2022 - Studentské prezidentské volby

12. prosince 2022 se na naší škole konaly Studentské prezidentské volby. Všichni studenti měli možnost vyjádřit svůj názor a zvolit jednoho z devíti prezidentských kandidátů. Celostátně se projektu zúčastnilo 504 středních škol, z toho 233 gymnázií.

U studentů drtivě vyhrála Danuše Nerudová a se ziskem 54 % hlasů by se prezidentkou stala už po prvním kole voleb. Na druhém místě se umístil Petr Pavel s 26 %, následoval Andrej Babiš (10 %) a Pavel Fischer (3 %). Na kompletní celostátní výsledky a statistiky typů škol se můžete podívat zde.

Každých studentských voleb, ať už prezidentských, nebo poslaneckých, se mohou účastnit pouze studenti starší 15 let. Letos poprvé Školní parlament na našem gymnáziu zprostředkoval možnost volby i studentům z nižších ročníků. Jejich hlasy se nezapočítávaly do těch celostátních, ale přispěly k našim místním výsledkům. Studenti mohli volit na obou budovách, od pondělních 7:30, až do konce vyučování ve 13:30. K urnám přišlo 238 studentů z 573, což činí podprůměrnou volební účast 41,5 %.

Naše mostecké výsledky byly relativně podobné těm celostátním. Nicméně Danuše Nerudová u nás se 44 procenty nepřesáhla 50% hranici a nestala by se tak prezidentkou hned v prvním kole. Druhý Petr Pavel se k ní přiblížil na 38 %. Kompletní výsledky naší školy si můžete prohlédnout v grafu níže.

Druhé kolo studentských prezidentských voleb je prozatím naplánováno na 18. a 19. ledna 2023, samozřejmě pokud nebude prezident zvolen již v kole prvním.

Děkujeme našim volebním komisím za bezproblémový průběh voleb a rychle spočítané výsledky.

Autoři: Martin Klein (text+graf), Mgr. Michal Smatana (foto)