14. prosince 2022 - Adventní koncert sboru SMoG v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

Ve středu 14. prosince vystoupil pěvecký sbor SMoG v našem přesunutém kostele. Na koncertě zazněly jak klasické vánoční písně, tak písně z různých koutů světa. Inu vše, co si můžete od našeho sboru přát. A možná ještě víc, než jsme si sami dokázali představit, že kdy zvládneme.

Náročná práce zasvěcení nových lidí do našeho sboru, secvičení pro mnohé z nás neznámých písní a k tomu konečné interpretování před lidmi byl dlouhý proces. S nutným zápalem a snahou jsme tyto cíle splnili. Zas a znovu chci poděkovat nováčkům, kteří to znovu zvládli a myslím, že jsou moc šikovní. Až tak, že někdy mírně závidím.

Celý koncert začala úvodní skladba Ave Maria, kterou si vzaly na starost dívky. Zpívaly ze shora z kůru, kde sídlí varhany. Nádherné provedení. Holky ukázaly, že dokáží bez mužů divy. A muži dokázali, že je dokáží poslouchat. Možná jsme právě společně vyřešili mnoho otázek dnešní doby. Na otázku, zdali naše malá sborčata dokáží příjemně nastolit kostelní atmosféru, odpověděl SMoG Junior jasně a srozumitelně ano. Po nich před diváky přestoupili moderátoři koncertu, a to Anet Pašková po boku s Ervínem Šímou. Ti nás krásně provázeli koncertem až do samého konce. Tímto jim chci vzdát hold, jelikož ještě hodinu a půl před koncertem mi Ervín volal, že přijde až na začátku koncertu, kvůli zvýšené teplotě. Tu měli oba i během koncertu. A i tak zvládli jejich moderátorskou premiéru na jedničku.

Po krátkém úvodu se na světla reflektorů dostali senioři. A jakožto člen sboru nás musím upřímně pochválit. Povedlo se nám to. Nejvíc jsme se všichni obávali nejtěžší skladby z našeho repertoáru.

Ubi Caritas byla naše pravá výzva. A povedla se. Měl jsem z toho radost jako malé dítě po rozbalení dárku s novým párem ponožek. Když nad tím tak přemýšlím, z těch ponožek bych měl opravdu velkou radost, jelikož na místě byla všude přítomná a mocná zima. A to už jsem měl na sobě troje.

Nakonec nesmí chybět poděkování paní učitelce Řepince Řepové. Měla na nás nervy. A vyplatilo se to. Také patří dík Jiřímu Peškovi, který nás doprovázel na piano. Teď bude chvilku pauza a hned na to se jdeme drtit nové písně na letní sezonu.

Autoři: Martin Piták (text), Mgr. Michal Smatana (foto)

Partnery sboru jsou