6. ledna 2023 - Koncert sboru SMoG v Želenicích

V pátek 6. ledna zazpíval sbor SMoG naposledy svůj vánoční program pro tuto zimní sezonu v kostele v Želenicích. Koncert byl posunutý z prosincového termínu, takže vánoční písně již nebyly úplně adekvátní. To však tento zážitek pro nás zpěváky, ale i pro posluchače, nijak nezkazilo.

Po příjezdu autobusem ke kostelu jsme se hned nasáčkovali vedle sebe na podium, abychom se na tuto derniéru řádně rozezpívali a připravili své hlasy na námahu zpěvem tvořenou. Všichni byli nasáčkováni až na pár neposedných sáčků, které zbystřily v zákristii napečený makový moučník a bublaninu od místních milých obyvatel. Není nic lepšího než společná hostina. Ostatní „sáčci“ se postupně přesáčkovali k mlsajícím rebelům a tím pádem se z pilného cvičení na derniéru stala zuřivá degustace. Všichni si ji užívali – až na paní dirigentku. Ta všechny hnala rychlým krokem zpátky na bojiště, které se pro tento moment stalo cvičištěm. Po dokončené zkoušce na nás čekalo ještě jedno překvapení, plyšáci.

Pojďme si ujasnit pár fám, které bohužel v dnešní společnosti neustále kolují. Starší generace si myslí, že dnešní omladina dospívá rychleji. Těmto jedincům doporučuji návštěvu našeho sboru při rozdávání plyšáků. Ano. Plyšák koníka, sloníka, pejska – o tyto kusy se strhnul tak lítý boj, že by na k němu mohla obdivně vzhlížet i bitva u Waterloo. Já jsem si nakonec ulovil plyšáka koně, kterého jsem jakožto mého nového kamaráda pozval na náš koncert. On toto pozvání přijal a celý koncert sledoval přímo z pódia. Přesněji řečeno, z mého kabátu.

Koncert byl skvělý. Možná je to tím, že jsme tento repertoár již měli řádně nacvičený. Možná je to také zásluhou Vojty Šuchy, který ve Fantomovi opery zařičel své „sing for me“ tak mužně, že jsem se i já polekal. A to jsem bubeník. Opakování je matka moudrosti. A tak náš poslední koncert vyšel na jedničku.

Konečné poděkování patří opět paní sbormistryni Daně Řepové a za klavírní doprovod Jiřímu Peškovi, který se s námi tímto koncertem dost možná rozloučil. Je to pilný student a maturita již čeká za dveřmi… Bude nám chybět.

A panu piánkovi taktéž…

Autoři: Martin Piták (text), Mgr. Michal Smatana (foto)