14. březen 2023 - Exkurze 3PS – Kojenecký ústav v Mostě

V úterý 14. března jsme v rámci semináře psychologie navštívili Kojenecký ústav v Mostě.

Kojenecký ústav je zdravotnické zařízení, jehož účelem je zabezpečit péči a výchovu dětem, o které se rodiče nechtějí nebo nedokáží postarat. V současné době zde zdravotní sestry pečují o 36 dětí, nejčastěji ve věku do tří let.

Měli jsme možnost prohlédnout si prostředí ústavu, místnosti, kde děti tráví nejvíce času, viděli jsme i krásnou prostornou terasu s výhledem na zahradu, kde děti tráví většinu dne v letních měsících. Prošli jsme i část zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc pro ohrožené děti. Zaujalo nás, jako moderní prostředí to je a jak příjemný je personál. Pro nás důležitým momentem exkurze bylo vidět samotné děti, které se vzbudily po odpoledním odpočinku.

Celou exkurzí nás provedla Bc. Irena Jeřábková, která zde působí jako vrchní sestra. Byli jsme seznámeni s tím, jak ústav funguje, za jakých podmínek jsou děti do náhradní péče umisťovány. Obdrželi jsme informace o aktuální situací kojeneckých ústavů, které by do budoucna měly poskytovat jen sociální služby,

V rámci semináře jsme řešili otázky potřeb dítěte, významu rodiny pro jeho rozvoj, formy a možnosti fungování náhradní rodinné péče v naší republice - pěstounská péče, osvojení či ústavní péče zaznamenaly v posledních letech poměrné velké změny. Exkurze nabídla možnost vidět v praxi výhody či nevýhody podobných zařízení a pokusit se ujasnit si svůj postoj k nim.

Všichni jsme se shodli, že tato exkurze byla přínosná a doprovázená velmi silným emocionálním zážitkem.

Autorky: Adéla Fejfarová, Martina Popelková, Anna Šašková, 3.A (text), Mgr. Jitka Ježková (foto)