26. září 2023 - Úspěch Bleskových žabiček v Poháru vědy

Dne 26. září 2023 proběhlo mezinárodní kolo soutěže Pohár Vědy
A MY JSME V NĚM ZVÍTĚZILY

Tato soutěž je zaměřená převážně na fyziku a chemii, má pět kol - tři domácí, jedno regionální, celostátní a mezinárodní. Z naší školy se zúčastnily soutěže celkem čtyři týmy, z toho v konkurenci více než padesáti týmů dva postoupily do regionálního i celostátního kola. Náš tým se v červnu probojoval z druhého místa i do kola mezinárodního. Tam spolu s námi postoupilo celkem 9 týmu z České republiky, Slovenska a Turecka.

Letos bylo mezinárodní kolo online v angličtině přes google classroom. Tématem tohoto kola byly pokusy zaměřené na Afriku, Austrálii a Antarktidu. Náš tým Bleskové žabičky ve složení Emma Černá, Anna Korcová a Nela Šidlichovská propojil svými pokusy Afriku a Antarktidu.

První pokus bylo vaření vody pomocí ledu. Zdá se vám to podezřelé? Při tomto pokusu jsme nejdříve v baňce nad kahanem zahřály vodu na sto stupňů Celsia, poté jsme ji zazátkovaly, obrátily dnem nahoru a položily na ní kostku ledu. Po chvilce se objevily bublinky, což znamenalo, že se voda začala znovu vařit. V baňce se totiž vytvořil podtlak, který změnil teplotu varu. Tento pokus měl symbolizovat teplou Afriku.

Na druhý pokus jsme si připravily tři ledové koule, přičemž každá byla jinak velká. Postupně jsme koule stavěly na sebe jako sněhuláka. Aby náš „ledulák“ držel, nasypaly jsme mezi jednotlivé koule sůl, která mění teplotu tání. Díky soli led mezi koulemi natál a přitisknuté koule přimrzly k sobě. Ledulák měl symbolizovat chladnou Antarktidu.

Nakonec jsme oba kontinenty spojily tím, že jsme vytvořily ledové vejce s květinou.

Pokusy jsme doplnily výpočty a názornou tabulkou.

Po zhlédnutí pokusů ostatních týmů jsme nedočkavě čekaly na vyhlášení. Konkurence byla velká. Za dopoledne jsme viděly spoustu hezkých pokusů, které nás inspirovaly. Po dlouhém čekání jsme si konečně vyslechly verdikt. Atmosféra se dala krájet, organizátoři vyhlašovali a vyhlašovali a najednou jsme se ocitli mezi TOP třemi. Organizátor vyhlásil druhé místo - tým Kostičky a už jsme věděli, že máme první příčku.

Nejvíce bychom chtěly poděkovat paní učitelce Hotové za velkou pomoc, podporu a skvělé nápady, bez ní bychom to nikdy nedotáhly tak daleko. Také bychom chtěly poděkovat panu Smatanovi za natáčení pokusů a techniku. Také děkujeme paní učitelce Šlehoberové za možnost vypůjčení chemických pomůcek. Chceme poděkovat našim rodičům za podporu a pomoc. A v neposlední řadě také patří díky všem spolužákům, hlavně týmu Píernadruhouv, který nás podporoval i ve chvíli, kdy jsme byli soupeři.

Autorky: Za tým Bleskové žabičky Nela Šidlichovská, Emma Černá a Anna Korcová