27. února 2018 - Exkurze do Karlových Varů

V 7:50 u sportovní haly a v 8:00 odjezd do Karlových Varů, bylo napsáno na Bakalářích. A tak jsme se všichni sešli na čas a autobus mohl v 8:00 vyjet na dlouho očekávanou exkurzi.

Jako doprovod s námi jely všechny ruštinářky - paní učitelka Pelešková, Vargová i Ježková.

Abych byla upřímná, tak jsme v autobuse krásně promrzli. V autobuse totiž nešlo topení, a tak jsme celou cestu mrzli. Paní učitelka Ježková se nám snažila zlepšit náladu tím, že jsme chvíli zpívali a hýbali končetinami - bohužel zima byla stále stejná.

Když jsme po hodince a kousek dojeli do Karlových Varů, tak jsme dostali do 10:00 rozchod. Všichni jsme doslova utíkali do nejbližšího McDonaldu či kavárny, abychom se trochu zahřáli a připravili na náš program.

V 10:00 jsme se sešli s paní průvodkyní. Ta nám dala přístroj, do kterého jsme si zapojili sluchátka, abychom ji všichni hezky slyšeli a ona nemusela křičet přes celé Vary.

Nyní nás čekala dvouhodinová prohlídka Karlových Varů a jejich historie - samozřejmě v ruštině.

Paní průvodkyně byla velmi příjemná, měla nádhernou ruštinu, které se dalo lehce porozumět. I když jsme tam byli na různé úrovni ruštiny, tak i ty, kteří se rusky učí pouze rok a půl, tak říkali, že rozuměli a co nerozuměli, tak si domysleli.

Po chladné, velmi chladné prohlídce jsme navštívili Pravoslavný kostel svatého Petra a Pavla (chrám svatého Petra a Pavla). Líbilo se nám tam a ne jen kvůli tomu, že jsme roztáli, protože tam bylo příjemné teplo, ale povídání bylo velice zajímavé a myslím, že se každý z nás něčemu přiučil.

Po prohlídce kostela jsme se přesunuli do nedalekého Generálního konzulátu Ruské federace, kde nás mile přivítali. Byl nám nabídnut černý čaj, slané krekry a ruské bonbony. Po občerstvení a usazení v místnosti nám slečna Maria říkala informace o konzulátu a o práci v něm. Poté k nám promluvil zástupce konzula (sám pan konzul byl bohužel na služební cestě). Když oba domluvili, museli jsme se každý představit a říci, kolik let se učíme rusky (samozřejmě rusky). I když se někteří styděli, tak jsme to všichni zvládli!

Dále jsme viděli video, kde nám byly představeny krásy Ruska.

Vše bohužel uteklo tak rychle, že už bylo 13:00 hodin a my museli zpět do Mostu.

Všem se nám exkurze velmi líbila! Měli jsme to se vším všudy i s ruskou zimou, haha.

Doufáme, že takových jazykových exkurzí bude více a moc děkujeme paním učitelkám, že nás vyvezly.

Autoři: Markéta Rybínová, 4.C (text), Mgr. Jitka Ježková (foto), Generální konzulát Ruské federace (foto)