15. - 20. dubna 2018 - Poznávací zájezd do Anglie

Ve dnech 15. až 20. dubna proběhl poznávací zájezd do Anglie. Sešli jsme se v neděli 15. dubna u Sportovní haly. Autobus přijel z Bíliny, kde nastoupilo pár studentů z bílinského gymnázia s paní učitelkou Pátkovou. Když jsme vše naložili do autobusu, mohla začít naše dlouhá cesta směr Anglie v doprovodu pana učitele Sedlára, který nám po celou dobu zájezdu dělal průvodce a zdravotnicí byla paní učitelka Händlová. Po příjezdu do francouzského přístavu Calais, mohlo být něco kolem 5h nebo klidně o něco později. V Calais nám zkontrolovali pasy nebo občanské průkazy, záleželo na tom, kdo co měl. Po zdlouhavém čekání na kontrolu, protože fronta byla opravdu dlouhá, jsme se mohli nalodit na trajekt. Připluli jsme do Doveru a vyjeli směr Brighton. Během cesty z Doveru do Brightonu jsme všichni spali, abychom měli dostatek sil na následující den.

Už od rána jsme se procházeli po Brightonu. Navštívili jsme bývalé královské sídlo Royal Pavilion - je to krásná směs několika slohů, například gotiky s indickou architekturou a interiéry vyzdobenými čínskými ozdobami (draky, lotosovými listy, vázami, ...). Následně jsme prošli úzké středověké uličky The Lanes. Odpoledne nechyběl rozchod na Churchill Square, kde bylo velké nákupní centrum. Zastavili jsme se ještě na pláži u Brighton Pier a odjeli jsme na místo, kde si nás měly vyzvednout hostitelské rodiny. Konečně přišel čas, na který jsme všichni čekali… hostitelské rodiny si pro nás opravdu přijely. Myslím si, že všichni jsme měli skvělé rodiny a nikdo si nemohl stěžovat.

V úterý jsme se sešli ráno v 8h a mohli jsme vyrazit. Na programu byla dopoledne výuka v Lancing Language School, zaměřená více na konverzaci než gramatiku. Odpoledne výlet do Hastings, poblíž něhož se odehrála slavná středověká bitva, ve které zvítězil Vilém Dobyvatel a stal se anglickým králem. Prohlédli jsme si Smuggler's Adventure (pašerácké jeskyně), a potom jsme prošli uličkami k East Hill. Po schodech jsme vystoupali na East Hill, kde byl krásný výhled na moře a domky v Hastings.

Následující den jsme se vydali do Portsmouth. Zde jsme navštívili Southsea Castle - pevnost, která ochraňovala Portsmouth. Je známá, tím, že se zde potopila vlajková loď Jindřicha VIII. Mary Rose. Potom jsme se rozhlédli ze 170 metrů vysoké moderní věže ve tvaru plachty - Spinnaker tower. Troufám si říct, že všem připadalo zajímavé postavit se na prosklenou část podlahy ve výšce 100 metrů a podívat se dolů. I zde jsme měli rozchod v obchodním centru.

A je tu náš poslední den v Anglii, čtvrtek jsme celý strávili v Londýně. Z Brightonu jsme vyjeli brzy ráno, abychom vše stihli. Naše cesta Londýnem začala u Elizabeth Tower se zvonem Big Ben. Pokračovali jsme na Trafalgar Square a k Buckhingham Palace, kde zrovna probíhala výměna stráží a schůzka hlav Společenství národů (Commonwealth), proto na Buckingham palace nevlála Union flag (vlajka Spojeného království), ale Royal Standard (standarta Spojeného království). V Tate Modern jsme si prohlédli moderní umění, pokračovali jsme k Shakespearovu divadlu Globe a prošli se po Millennium bridge. Den jsme zakončili projížďkou na lodi po Temži a na seznamu jsme si mohli odškrtnout i návštěvu O2 arény v Greenwich. Zbývalo už jen sníst párky připravené od řidičů a mohli jsme se vydat do Doveru a na dlouhou cestu domů.

V pátek 20. dubna odpoledne jsme se skvělými zážitky přijeli do Mostu.

Zájezd se nám líbil, měli jsme možnost prohlédnout si zajímavá místa a památky, v rodinách zjistit něco o životě v Anglii, vyzkoušet naši angličtinu při dorozumívaní se v rodinách nebo obchodech.

Autoři: Aneta Šlemerová, Hana Pavelková, 2.B (text), Martin Klein, tercie (foto)