23. dubna 2018 - Sexta na prohlídce Legiovlaku

Od soboty 21. dubna na mosteckém vlakovém nádraží "parkuje" tzv. Legiovlak a sexta byla první ze tříd, která se vydala ho prozkoumat. O co se vlastně jedná? Jde o kopii vlaku, který měl dopravit po říjnové revoluci 1917 naše legionáře bojující na východní frontě po Transsibiřské magistrále do Vladivostoku, odkud byli potom na lodích Dohody převáženi do Evropy.

Po příchodu na nádraží se nás ujal mladý nadšený průvodce v dobové uniformě (samozřejmě legionářské) a usadil nás v "kinovagónu", kde jsme zhlédli dvacetiminutový dokument o tom, co vlastně byly legie, kdo je organizoval, jak legionáři přispěli ke vzniku československého státu a hlavně - jaké byly jejich osudy v Rusku a co všechno provázelo jejich návrat domů. Postupně jsme si pak prohlédli různé typy vagónů - "těplušku" pro řadové vojáky, důstojnický, sanitní a poštovní vagón, vagón přepravující obrněné vozidlo nebo dělo a kulomety. K vidění jsou i předměty denní potřeby vojáků, zbraně, uniformy, chirurgické nástroje aj. Zasvěcený výklad našeho průvodce však po celou dobu rušilo kvílení silného větru, přívalový déšť bušící do vlaku ze všech stran a občasné burácení hromu. Co nebylo slyšet, bylo možné si přečíst na informačních plakátech a tabulích, které pokrývají stěny vagónů.

Tato "výstava na kolejích" je unikátní názornou pomůckou pro rozšíření povědomí o jedné z kapitol tzv. Velké války, na jejímž konci se zrodilo i samostatné Československo.

Autorka: Mgr. Kamila Pelešková