24. dubna 2018 - Celostátní (ústřední) kolo zeměpisné olympiády

Ve dnech 23. a 24. dubna jsem se za doprovodu pana učitele Staňka zúčastnil celostátního kola Zeměpisné olympiády, které se konalo v Praze.

Do Prahy jsme dojeli vlakem a v samotném městě jsme použili k přiblížení metro a samozřejmě také vlastní nohy. Celostátní kolo se konalo na půdě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy na Albertově. Po příchodu náš čekala registrace, kde jsme dostali tričko a vizitku, které jsme po celou dobu konání museli mít na sobě. Oficiálně však olympiáda začala ve Velké geologické posluchárně, kde jsme byli přivítáni samotnými organizátory a vrchními představiteli společností podporujících tuto soutěž. Během těchto dvou dnů jsme měli zajištěné obědy a večeři, proto jsme hned zašli do zdejší menzy nasytit své žaludky. Dobře najedení jsme vyrazili směr Jílové u Prahy. Zde se vypracovávala tzv. terénní část. Ještě předtím nás přivítal pan starosta tohoto nevelkého města. Ukázal nám dokonce i svoji kancelář a obdaroval nás propiskami a dalšími předměty. Pak už se pracovalo. Nejprve jsme řešili na náměstí, pak jsme se přesunuli ke zdejší základní škole. Tento test jsme vypracovávali ve skupinách, v nichž jsme si mohli navzájem pomáhat. Během našeho bádání jsme si vyzkoušeli práci s teodolitem, zakreslovali do grafu, připomněli si Pythagorovu větu a další matematické operace nebo také základy ekologie. Z Jílového u Prahy jsme se jeli ubytovat na kolej v Hostivaři.

Další den jsme se sami dopravili na Albertov, kde jsme plnili test – práce s atlasem, geografické znalosti a multimediální test (na základě fotografií, grafů, ukázek map jsme zaškrtávali odpovědi na doprovodné otázky). Následovalo představení univerzit, které nabízí studium geografie. Pak nám byl představen také Zeměměřičský úřad. Těsně před vyhlášením výsledků se všichni účastníci společně vyfotili a vychutnali si oběd. A nyní to nejdůležitější, vyhlašování výsledků. Celkem zde v mojí kategorii C soupeřilo cca 24 soutěžících, já jsem se umístil na 20 místě (celkem 73 bodů ze 100). Po těchto dvou dnech jsme se plni zážitků vypravili zpět do Mostu.

Jsem moc rád, že jsem atmosféru této soutěže zažil. Byl to pro mě zážitek a již teď se těším na další ročník této zajímavé olympiády.

Autoři: Adam Novák, kvarta (text), Mgr. František Staněk (foto)