25. dubna 2018 - Čest legionářům!

2018 - rok významných historických výročí. Tím nejvýznamnější je ale 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Tou nejdůležitější osobností byl Tomáš Garrigue Masaryk, někdy však zůstávají opomíjeni českoslovenští legionáři.

25. dubna se vydala třída kvarta připomenout si tyto významné bojovníky do Legiovlaku, který v tomto týdnu stojí na mosteckém nádraží. A cože to vlastně Legiovlak je? Tato souprava vagonu je replikou kolosu, který ke konci první světové války vezl československé legionáře sloužící na území Ruska (konkrétně Ukrajiny) zpět domů. Museli se dát na ústup, jelikož území Ukrajiny začala obsazovat vojska Ústředních mocností (Německa, Rakouska - Uherska). Tímto vlakem se vydali do východního Vladivostoku, kde se nalodili a pluli zpět do Československa (abych byl přesný do bojů na západní frontu). Nebyla to procházka růžovým sadem, naši legionáři se museli vydat Transsibiřskou magistrálou, tedy pustou, chladnou, krajinou. Bojovali za demokratické carské Rusko, proti bolševikům, museli si vybojovat i cestu pro vlak.

V prvním vagonu jsme zhlédli krátký dokument, který nám celou situaci vysvětlil, a pak se nás ujal pan průvodce, samozřejmě v dobové uniformě. Co vagon, to jedna funkce - obytný vagon, velitelský, zdravotní, kovářský, poštovní. Vše bylo zařízeno velice věrohodně a autenticky. Pan průvodce dodával k výkladu nejrůznější zajímavosti, popisoval vystavené exponáty - zkrátka nás do života legionářů doslovil potopil.

Na závěr jsme si nabrali letáčky ve zdejším obchůdku a exkurze skončila.

Exkurze nám více přiblížila situaci našich osvoboditelů za první světové války. Rád bych však dodal, že legionáři po příjezdu do vlasti museli bránit hranice naší republiky (Sedmidenní války s Polskem, ostré konflikty s Maďary). Zároveň jsme návštěvou tohoto zážitkového místa "oslavili" sté výročí od vzniku ČSR. Děkujeme za poutavý výklad a za zorganizování celé akce.

Autoři: Adam Novák, kvarta (text), Simon Angelo Vanegas, kvarta (foto)