14. až 21. září 2018 - Cestami bojů za svobodu, demokracii a pokrok

Sešel se rok s rokem a opět jsme vyjeli za poznáním, památkami a zkušenostmi do západní Evropy. A protože to nebyl žádný výlet, ale dějepisná exkurze, čekal nás bohatý program, který se dotýkal i našich dějin.

První den nás čekaly Cáchy s jejich nádhernou katedrálou a radnicí. Hlavně jsme se dívali na trůn, kde byli korunováni římští císařové, také náš Karel IV,. Václav IV. i Zikmund. Do Brugg jsme jeli za krásnou Madonou od Michelangela Buonarrotiho, jedinou jeho sochou, která opustila Itálii ještě za autorova života. Čistota linií, jemný výraz tváře matky i úsměv malého Ježíše budily v našem vědomí pocit obdivu k dokonalosti tohoto díla. Ještě jsme zašli do Baziliky Svaté krve alespoň zahlédnout slavnou nádobu, kterou prý získal Dětřich Alsaský za svoji účast v křížové výpravě a která obsahuje Kristovu krev.

Ve Francii nás čekala prohlídka Baterie Todt. Zajímavé exponáty v muzeu, prohlídka obrovského železničního děla Leopold a už jsme mířili ke Kreščaku. Stáli jsme na bitevním poli a vedoucí výpravy popisoval průběh bitvy, ve které padl jeden z našich nejslavnějších králů - Jan Lucemburský. Pokoušíme se odhadnou místo, kde padl. Počítáme vzdálenost od vrcholu návrší, kde stála linie Angličanů, známe dostřel anglických luků, pracujeme s informacemi tehdejších kronikářů……

Normandie se stala naším dočasným domovem na dva dny. První den jsme jeli na Mont Saint Michael, kde stojí snad nejkrásnější klášter Francie. Potom zajedeme do Saint Malo, přístavního města se slunečnými plážemi, mořem a pohodovým koupáním. Moře bylo sice trochu chladnější, ale slunce nám to vynahradilo. Zato další den nás vítal podmračenou oblohou a nepříjemným větrem. Jako by chtěla příroda naznačit, že krvavá Omaha Beach a americký hřbitov nad ní se s pohodou sloučit nedají. Smutně sledujeme místa, kde umírali lidé, kde se obětovali za to, abychom my mohli žít. Bylo nám smutno, které nám trochu vylepšila návštěva muzea Dne D v Arromanches. Ukázka lidské vynalézavosti, píle a odhodlání uprostřed pobřeží postavit umělý přístav - hurá, sláva, člověk neumí jen ničit, ale i tvořit. Poslední akcí dne je ještě prohlídka slavné tapiserie v Bayeux, vyprávějící o slavné bitvě u Hastingsu a dobývání Anglie Normany. Jako prémie ještě místní muzeum a večerní procházka městem Caen. A to byl opravdu zážitek.

Kdo nebyl v Katedrále Notre Dame v Remeši, jako by nebyl ve Francii. Obrovská stavba, místo korunovace naprosté většiny francouzských králů; vitráže, chrliče, fiály a rozety, sochy, klenby…..je toho spousta. A potom rozchod a prohlídka místních obchodů, nakoupit drobnosti domů a sledovat životní styl místních lidí. Po cestě do Mostu se ještě zastavíme v Technickém muzeu v německém Špýru. Vždyť komu se povede prolézt si ponorku, projít se po křídle Boeingu 747 Jumbo Jet a to ve výšce 30 metrů? Raketoplán Buran, desítky letadel, aut, motocyklů, kosmických lodí…na více než tři hodiny toho bylo až dost. Škoda jen, že to byla už poslední zastávka na naší exkurzi.

A tak se už po cestě domů mnozí ptají, jaký bude program příští cesty. Zatím nevím, ale určitě bude opět zajímavý a bohatý, protože stále ještě platí moje heslo, že: "Jednou vidět je lepší než stokrát slyšet." Takže příští rok ve stejnou dobu, ale na jiných místech…

Autor: Mgr. Zdeněk Vejražka