16. listopadu 2018 - Rozhoduj o Evropě - Staň se na den tvůrcem Evropské politiky

Vzdělávací projekt "Rozhoduj o Evropě - Staň se na den tvůrcem Evropské politiky" je kombinací jednodenních interaktivních seminářů a simulace zasedání institucí Evropské unie. Projekt je určen pro studenty středních škol, kteří následně jako účastníci projektu diskutují o politických evropských tématech. Tohoto projektu se v rámci krajské účasti cca třiceti studentů středních škol zúčastnil též náš debatní klub vedený panem profesorem Černým spolu se čtyřmi studenty ročníku druhého. Místem projektu byl Krajský úřad Ústeckého kraje

V rámci dvou oddělených skupin, simulovaných orgánů EU - Evropského parlamentu a Rady EU - jsme my, zúčastnění, diskutovali agendu dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí. Postupovali jsme tak, jak by tyto evropské orgány nejspíše činily - v rámci vymezených působností jsme připomínkovali směrnici o odpadech, navrhovali jsme její úpravu, rozšíření vybraných ustanovení, případně redukci ustanovení nepotřebných. Vzájemně jsme vyhledávali partnery k podpoře vlastních návrhů a vedli jsme mezi sebou široký dialog, což byl jeden z hlavních cílů celého projektu - osvojit si práci v širším kolektivu, v něm uplatňovat své postoje a získávat na svou stranu podporu ostatních.

"Na bedně" jsme obsadili hned dvě cenná místa: o místo třetí se postaral debatami ošlehaný diskutér z kvinty Vít Kúřil; druhého místa dosáhl veterán debatního klubu David Fux z oktávy - bravo.

Autoři: Marek Fux, oktáva (text, foto 1), Michal Maxim, obecně prospěšná společnost EUTIS (foto 2,3)