20. listopadu 2018 - Konference na téma Restorativní justice

V úterý 20. listopadu jsme se se seminářem Základy teorie práva, zúčastnili velmi zajímavého setkání na téma Restorativní justice.

Jednotliví řečníci nás informovali o moderních trendech v práci probační a mediační služby. Setkání bylo pro nás velmi cenné, protože jsme se setkali se skutečnými profesionály oboru. Seznámili jsme se s moderními restorativními přístupy v práci s obviněnými z trestné činnosti i s jejich obětmi.

Hovořilo se různých formách spolupráce s obětmi, s komunitou, která byla trestnou činností zasažena. V jaké situaci se nalézá oběť, co to pro ni znamená, co se změnilo? Řeší se narušené vztahy v rodinách, psychická podpora atd. Důležitý je zájem o potřeby oběti, aby se svým traumatem nezůstaly samy.

Pracuje se i s pachateli trestné činnosti, a to v přípravném i ve vykonávacím řízení. Smyslem není odsoudit člověka, ale jeho čin. Člověk se může napravit, změnit své chování, přijmout odpovědnost a změnit svůj život. Ale je to samozřejmě cesta složitá a náročná. Ne každému se poštěstí dojít do cíle. A o tom, jak je to náročné, s námi velmi poutavě hovořil terapeut a vychovatel Zdeněk Bořll, který pracuje na Specializovaném oddělení pro pachatele násilných trestných činů s poruchou osobnosti v Liberci.

Autorka: Mgr. Iveta Macánová