26. září až 3. října 2019 - Výprava za historií, Tour de France & Deutschland

Čtvrtek, školní pobyt utíká pomaleji, než je běžné. Už se nemůžeme dočkat odjezdu. Doma jen dobalit poslední drobnosti a hurá na exkurzi. Letos si naše cestovatelské učitelské trio připravilo cestu do Francie a Německa. Jako první je před námi cesta do hlavního města první země, té vzdálenější. Maginotovu linii jsme projeli podstatně více pohodově než Wehrmacht a na rozdíl od nich nás nic nezastavilo, až na benzínky.

Po čtrnáctihodinové cestě jsme se konečně dočkali a přijeli jsme do Paříže – „města lásky“. Naše první kroky směřovaly na náměstí Trocadéro, které se pyšní jezdeckou sochou maršála Ferdinanda Foche, který dovedl v 1. světové válce Spojence k vítězství. Jenže naše pohledy prvně zamířily přímo k největší dominantě Paříže – Eiffelově věži, jež nabízí nádherný výhled z jejího vrcholu. Po dlouhé cestě autobusem nás čekal rozchod. Většina z nás se vydala směrem k již zmíněné dominantě, některé z nás nalákaly pařížské velkolepé bulváry nebo provoněné kavárničky. Každý si ve městě našel to své a užil si první den naplno.  K večeru jsme se přemístili na ubytování, které se nacházelo na okraji Paříže ve čtvrti Orly. Přesněji v hotelu IBIS, jenž se stal naším domovem na tři noci.

Druhý den nás po vydatné snídani čekal bohatý program. První zastávka byla v  muzeu parfumerie Fragonard, kde jsme se dozvěděli více o výrobě parfémů a v místním obchůdku jsme si mohli zakoupit tradiční francouzský výrobek této firmy. Společně jsme navštívili jednu z nejkrásnějších oper na světě, Operu Garnier, kterou jsme měli šanci si prohlédnout a nechat se tak ohromit fantastickými interiéry architekta Charlese Garniera.Nemohli jsme vynechat ani slavný obchodní dům Galeries Lafayette.

Nastal poslední den v Paříži. V historickém jádru města jsme došli ke klenotu gotické architektury - kapli St. Chapelle, která je ukrytá v areálu Justičního paláce. Naše kroky následovaly latinskou čtvrtí až k Invalidovně, tedy místu spojenému hlavně s osobností císaře Napoleona, který uprostřed v Église du Dôme odpočívá ve své hrobce. Tento den jsme nemohli ukončit jinak, než večerní projížďkou lodí společnosti Bateaux – Mouches po Seině, při které jsme mohli vidět ještě několik pařížských památek z úplně jiné perspektivy.

Pondělí. Začátek nového týdně jsme odstartovali ve městě Chartres, kde jsme si mohli prohlédnout jednu z nejvyšších katedrál na světě. Dalším bodem na programu byl Chateaudunský zámek a katedrála ve městě Orleáns. Vitráže katedrály zobrazují příběh svaté Johanky z Arku, která město slavně osvobodila od anglického obléhání

Úterní zastávka byla ve městě Troyes, kde jsme kromě zdejší katedrály mohli obdivovat řadu hrázděných domů. Parádní pohled. Večer jsme se ubytovali ve městě Nancy, kde jsme také strávili poslední francouzskou noc.

Ještě než jsme opustili Francii, čekala nás prohlídka pevnosti Hackenberg. Jedna z největších pevností Maginotovy linie, jež byla součástí pevnostního sektoru Boulay. Dokonalý historický válečný komplex jsme prolezli skrz na skrz za doprovodu výkladu pana učitele Vejražky, který neúnavně vyprávěl o celém objektu. Poté už jsme mohli Francii jenom zamávat a hurá do Německa! Prvním místem, které se také pyšní nádhernou katedrálou sv. Petra, bylo městečko Worms. Zde můžeme najít také pomník Martina Luthera.

Poslední den = den loučení? Ani náhodou! Naše cesta pokračovala do německého Špýru.Nejvýznamnější památkou a dominantou tohoto města je dóm Panny Marie a sv. Štěpána, trojlodní románská bazilika. Poté jsme přejeli do města Bamberk, kde jsme si mohli prohlédnout město a zdejší trhy. Dozvěděli jsme se, že stará radnice je opravdovým skvostem města. Dle legendy biskup odmítl měšťanům uvolnit půdu pro stavbu radnice a tak byla postavena na ostrůvku nad řekou Regnitz. Podle celé čtvrti hrázděných domů kolem řeky je tak město označováno jako Malé Benátky.

Ve večerních hodinách nastupujeme do našeho druhého domova - toho na kolech. Unavení ale šťastní se vydáváme na cestu zpět domů. Rozzářené tváře zdobí všechny obličeje lidí procházejících kolem cedulek s cenami potravin na první benzínce v Čechách. Sladký domov. Po vydatné pozdní večeři finišujeme v Mostě v čase 7 dní, 2 hodiny a 47 minut. Děkujeme organizátorům jménem všech zúčastněných.

Autoři: Klára Vávrová a Dominik Duffek, septima (text), Barbora Dvořáková, 4.C a Mgr. Ludmila Šulcová (foto)