12. dubna 2022 - Kvinta u mosteckého Památníku obětem 2. světové války

V úterý 12. dubna navštívila kvinta A v rámci třídní exkurze mostecký Památník obětem 2. světové války. Sešli jsme se v 8:00 před školou, odkud jsme se vydali volnou chůzí na hřbitov ke krematoriu, kde se památník nachází. Tam nás uvítal pan Eduard Beneš společně s panem Karlem Novákem, kteří památník založili a několik let spravují a provozují. Uvedli nás do prostor suterénu, kde se nachází expozice, která představuje události z let 1938 – 1945. Je možné v ní shlédnout velké množství fotografií, dochovaných předmětů, modelů vojenské techniky a letadel, vše doprovázené zajímavým popisem. Po návštěvě památníku jsme se vydali k pamětní desce Největší historické stopované, zajímavého historického projektu francouzského spisovatele Laurenta Guilleta.

Z hřbitova jsme se vydali na Šibeník, kde byla naším cílem maketa FLAKu, německého protiletadlového kanonu, kterým Němci během 2. světové války sestřelovali spojenecká letadla a bránili STW. Popovídali jsme si o náletech na chemické závody STW v Záluží na konci války a o přilehlých zajateckých a pracovních táborech.

Následoval krátký odpočinek na sluníčku a rozchod. Exkurze se nám vyvedla, počasí nám přálo, budeme si přát podobně na další výlety.

Autorka: Mgr. Klára Bočanová