21. dubna 2022 - Exkurze k soudu

Ve čtvrtek dne 21. dubna 2022 se studenti 4. ročníku v rámci seminářů psychologie a práva společně s vyučujícími Jitkou Ježkovou a Ivetou Macánovou zúčastnili soudního procesu u Okresního soudu v Mostě.

Soudní řízení se vedlo proti obžalované, která je již ve výkonu trestu za několik po sobě jdoucích krádeží, a tak byla k soudu přivedena eskortou. Samotné řízení se týkalo případu krádeže v prodejně textilu, kde odcizila zboží v celkové hodnotě 700,- Kč. Přestože se, vzhledem k hodnotě krádeže, jedná pouze o přestupek, dostala obžalovaná trest nepodmíněného odnětí svobody v délce trvání 10 měsíců, a to z důvodu recidivity krádeží. Řízení se vedlo v tzv. zkrácené podobě, jelikož se obžalovaná ke všemu přiznala a nemuselo se tak podstupovat žádné dokazovaní. Vzhledem k doznání se obžalovaná nemůže odvolat proti vyhlášení rozsudku, avšak může se odvolat proti délce daného trestu.

Po skončení celého soudního procesu nám paní soudkyně přiblížila okolnosti této kauzy, náplň své práce a zodpověděla všechny naše dotazy.

Exkurzi považuji za velmi přínosnou z hlediska získaných informací a zkušeností. Měli jsme možnost zažít si soudní proces na vlastní kůži (naštěstí pouze v roli diváka) a dozvědět se více o práci soudce a soudního systému jako celku.

Autoři: Martin Laštůvka, 4.B (text), Mgr. Jitka Ježková (foto)