27. až 30. dubna 2022 - Soustředění sboru SMoG na Hoře Svaté Kateřiny

Dne 27. dubna jsem měl tu možnost vyjet s mým sborečkem na soustředění. Rozkaz zněl jasně. Budeme zpívat, zpívat a zpívat. A samozřejmě, abych nezapomněl, budeme zpívat. Bylo nám řečeno, že soustředění je určené zejména k nácviku sborových písní a volného času si moc neužijeme. Toho jsem se nejdříve malinko bál. Mé obavy se však prvním dnem na soustředění jak potvrdily, tak i rozplynuly.

Denní plán vypadal tak, že jsme přesně v 8:00 měli snídani a poté jsme od devíti začali zpívat. Zpěv trval čtyři hodiny s malými přestávkami. Poté následoval oběd, dále kraťoulinká přestávka do 14:00 a poté další čtyřhodinový maraton zpěvu. Po večeři jsme ještě „chvíli zpívali“ (většinou do půl desáté).

Vím, že tento denní harmonogram se může jedincům neznalým řemesla sborového zpěvu zdát poněkud náročný. A tito jedinci mají pravdu. Naštěstí vyčerpání ze zpěvu většinu času kompenzovala dobrá a příjemná nálada, lidé ve sboru a musím říct, že i velice dobré jídlo.

Samozřejmě, že poté co naše hlasy dopěly poslední tóny, zábava nekončila. Začala zábava na pokoji.

Většinu času bylo na jednom pokoji více lidí z více pokojů, abychom si volno užívali společně. V tomto zrovna můj pokoj vynikal. Byl něco jako velká spojka pro všechny lidi ze sboru. Ani jsem nestačil mrknout a na pokoji byli lidé, které jsem ani neviděl přicházet. Mě to však nevadilo. Ba naopak.

Aspoň byla zábava a každou chvíli se dělo něco jiného.

Nejhorší moment byl pro mě ten, kdy jsem musel kvůli vlastnímu koncertu v Litvínově odjet o den dříve.

Nebojte se, nikdo mi nezaplatil, abych soustředění vychválil do nebe. Jen jsem to tak opravdu cítil. Ještě hodinku před odjezdem jsem na pokoji s Vašíkem rozjížděl Slavíky z Madridu a Can't Stop od Red Hot Chilli Peppers na kytaru a věřte mi, že se mi po tomhle opravdu nikam nechtělo. A když jsem odjel, tak se mi chtělo zpátky. Stejně to mají i ostatní spolužáci z mojí třídy. Třeba taková Terezka se zamilovala do Northern Lights tak moc, že si ho zpívá i doma…

Podtrženo, sečteno, soustředění sboru SMoG na Hoře svaté Kateřiny 2022 si za mě „vyvařilo“ plný počet bodů a patří mu tak první místo mojí tabulky hudebních akcích se školou. Moc se těším na další takovou akci, která posune jak mně, tak i ostatní k lepším výkonům, ale hlavně k většímu požitku ze zpěvu a větší radosti z něj.

Abych nezapomněl, tak největší díky patří naší sbormistryni Daně Řepové, která měla tu píli a odhodlání s námi toto soustředění podniknout a vše na něm naplánovat. Také velké díky zejména z mužské strany sboru patří Tomášovi, který si kvůli nám vzal volno a byl nám nápomocný se vším, co bylo potřeba.

Autoři: Martin Piták, 1.C (text), Tomáš Varga (foto), Thi Yen Chi Nguyen, kvinta (foto)