13. září 2022 - Toskánsko - den čtvrtý

Dnes, po včerejším náročném dni, nás čeká více odpočinku. Ale když už jsme tady, chtělo by to opět něco nezvyklého. Pojedeme se vykoupat! Tak to asi nebude nic zajímavého, řeknete si, v moři jsme přece skoro každý den. Tak co je na tom tak zvláštního? My se totiž pojedeme vykoupat do sopečných pramenů. Komu se to běžně podaří?

Na cestě projíždíme městečko Manciano, kde jsme se dopoledne krátce zastavili před naší výpravou k pramenům. Opět vidíme nádherná zákoutí, úzké uličky, kamenné domy a pomalu šplháme na vrchol města, kde si prohlížíme místní hrad. Tentokrát je to bez výkladu, jde jen o to nasát atmosféru a rychle k cíli dnešního dne.

Terme di Saturnia, tedy Saturnské prameny, jsou známé od dob antiky. Místní lázně jsou proslulé, ale tam se za každou proceduru platí desítky eur. Proto nás zavede náš učitel do prostoru, kterému se říká Starý mlýn a tady se neplatí nic. Už zdálky cítíme zvláštní odér, sirnou vodu. Ta má celý rok stejnou teplotu, 37,2 stupňů Celsia. Už první ponoření nohou do vody nás překvapí. Je opravdu hodně teplá a v horkém vzduchu příliš neosvěží. Ale tento pocit rychle překonáme a už si sedáme do mělkých lagun, pod malé vodopády a necháváme na sebe stékat, možná trochu divně vonící, vodu. Je to příjemné, nezvyklé, překvapivé. Ani se nenadějeme a uplynou hodiny příjemné konverzace. Odcházíme od pramenů směr autobus.

Tady na nás čeká zvláštní překvapení. Vedoucí výpravy se dohodl s řidičem, že nám při návratu připraví svačinku, na kterou býváme zvyklí z domova. Už daleko od parkoviště se k nám line vůně ohřátých českých párků, českého chleba, kečupu a hořčice. Vyhladovělí se všichni staví do fronty a potom si každý sedá do trávy a vzduchem se nese jen slabé pomlaskávání… To je dobrota, chválí si mnozí si tuto nezvyklou část exkurze.

Byl to trochu zvláštní den, v autobusu to páchne jako v pekle, síra dělá své. Ale nevadí, stálo to za to. Domlouvá se krátká návštěva moře (je třeba spláchnout sirnou vodu tou slanou…). Zítra nás čeká pěší výlet na místní trhy, abychom viděli i něco ze života zdejších obyvatel. A jaké zážitky nás čekají? No, počkejte si…

Autoři: Mgr. Zdeněk Vejražka (text), Mgr. Kamila Pelešková (foto)