17. až 21. října 2022 - MULŤÁK 22

Od 17. října se na našem gymnáziu rozjel komponovaný týden, tentokrát pod názvem MULŤÁK 22. A trval až do poslední vyučovací hodiny v pátek 21. října.

Nikdo asi nepochybuje o tom, že vitamíny jsou nezbytné pro život. I my občas potřebujeme nějakou zvýšenou dávku vitamínů, abychom nepodlehli apatii, zpomalení či zastavení růstu, ztrátě chuti, snížení obranyschopnosti organismu a dalším problémům, které jsou s nedostatkem vitamínů spojovány.

A tak jsme pozvali zajímavé osobnosti z oblasti veřejného života i naše absolventy, abychom s nimi probrali různé aspekty současného života. Přednášky, besedy, workshopy i filmová projekce nám pomohly podívat se na vybrané problémy z různých úhlů pohledu.

Má trh nějaké morální meze, nebo lze zobchodovat úplně všechno, co je tzv. nepodmíněný příjem, jakou agendu řeší zmocněnkyně pro lidská práva, jaké úkoly před námi ještě v této oblasti zůstávají? Je školní systém spravedlivý pro všechny? Co pro společnost znamená, když některé skupiny z možnosti na solidní vzdělání vyloučí? Nebo nám to může být jedno, protože nám se solidního vzdělání dostává?

A jak v dnešní době fungují média? Kdo tvoří zprávy, jaké typy médií vůbec máme? Jak jsou mediální obsahy ovlivňovány sociálními sítěmi? Na co si máme dát při vstřebávání mediálních obsahů pozor? Jak se tvoří reportáž? A co teprve kyberhrozby a dezinformace…

Zajímavé přednášky se týkaly také architektury a umění. Jak vznikala kniha o architektuře současných měst? Jak se žije v Mostě? Pečujeme o odkaz architektů, kteří tvořili nový Most, dobře?

Došlo i na osobnostní rozvoj. Proč jsou mezilidské vztahy tak složité a jak odolávat stresu, jsme si vyzkoušeli v rámci dílen s lektorkou. Neopomněli jsme ani témata, která v dnešní době vyvolávají vášně, nebo jsou z různých důvodů tabuizována, ale my jsme nenašli faktický důvod, proč by to tak mělo zůstat.

A kdo ještě v pátek pociťoval nějaký vitamínový deficit, mohl večer navštívit živý koncert Matěje Výborného (současný gymnazista) a Malé modré obludy (gymnazisté absolventi).

Všechno jsme to protřepali, zamíchali a výsledek? Opravdu výživný mulťák!

Atraktivní svým obsahem i pozvanými osobnostmi

Bezkonfliktní v diskusi

Citlivý k náročným tématům i diskutujícím

D mě nic nepadlo 😁

Energetický

Kreativní

Škoda, že není vitamín I – to by bylo jednoduchý závěr - Inspirativní pro naše myšlení i pro překonávání předsudků.

Děkujeme všem studentům za projevený zájem, vyučujícím za toleranci a Statutárnímu městu Most za podporu.

Autoři: Mgr. Iveta Macánová (text+foto), MgA. Luděk Prošek (foto), Ervín Šíma (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)