6. června 2018 - Letní zpívání v Děkanském kostele

Je tu červen, čas velkých veder, posledních dnů školy, ale hlavně je to měsíc, kdy sbor SMoG pořádá velký koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Letošní rok nebyl výjimkou.

Celý ten výjimečný den začal generální zkouškou v deset hodin (poslední dolaďování, nacvičit nástupy, seznámit se s akustikou našeho koncertního místa, zamluvit místa pro rodiče). Dopoledne tu zkrátka bylo práce jako na kostele. Když opět po půl roce objevíte kouzlo tohoto místa (a to nejen co se týče příjemné teploty), již se těšíte na slávu, jež nastane v podvečer.

Ještě odpoledne jsme se sešli ve čtyři, abychom si osvětlili informace ohledně samotného vystoupení. Odbila šestá a koncert mohl začít. Nejprve nastoupil SMoG Junior, který celý program odstartoval. Junioři zazpívali pohádkovou píseň Buchet je spousta, veselou Pátou a také zazněla anglická píseň She loves you. K mladším se následně přidali i starší a společně nás čekala slovenská čardášová lidovka To ta heľpa a již tradičně jsme si také zapěli Adiemus. Další skladby už zpívala pouze starší část sboru. Do programu byly zařazeny písně různých žánrů. Od chrámových (Spirit of God, Tebe poem), přes lidové (Ej, lásko, lásko, Mezi horami) až po písně z filmů a seriálů (Suicide is painless, Writings on the Wall). Pro letošní koncert jsme se také naučili několik nových skladeb (Viva la musica, Northern Light). Tento výčet byl pouze příkladem toho, co vše mohli naši hosté slyšet. Celý koncert byl doprovázen skvělým klavírním doprovodem Martina Rufera a Martina Straky. Tóny příčné flétny jste mohli slyšet od Jany Štěpánové a hře na buben vládl Ladislav Faltys. Krásný podvečer byl zakončen naší perličkou The Phantom of the Opera.

Letní koncert se jako každý rok nesl v přátelském duchu, plném radosti a spokojenosti. I z letošního si odnášíme spoustu zkušeností. Těšíme se na vánoční atmosféru u dalšího vystoupení v kostele.

Autoři: Adam Novák, kvarta (text), Mgr. Michal Smatana (foto)