16. října 2018 - STO - Den třetí

Je úterý a realizační tým Mediálních vteřin měl opět plné ruce práce. Dnes byly totiž na pořadu dne dvě akce. Od osmi hodin měli studenti možnost zhlédnout český snímek z roku 2004 - In nomine patris, jehož námětem se stal tzv. Číhošťský zázrak. Jedná se o událost, která se odehrála 11. prosince 1949. Měla za následek zatčení místního faráře Josefa Toufara, který byl v následujících týdnech krutě mučen komunistickou Státní bezpečností a poté donucen podepsat vykonstruované přiznání o zinscenovaném zázraku. Lze tak s jistotou říci, že film nenechal chladným nikoho z přítomných a vyvolal v divácích mnoho hlubokých dojmů a pocitů.

Tíživá atmosféra se ovšem rychle vytratila se začátkem následující přednášky, kterou připravil profesor Jaroslav Rokoský. Ten se, mimo jiné, věnuje také politologii a publicistice. Hlavním tématem přednášky byl vznik Československa, dále pak období první republiky a obraz našeho státu těsně před začátkem Druhé světové války. Pan Rokoský zábavnou formou přiblížil vztahy Čechů a Slováků k Rakousku-Uhersku před rokem 1918 a značnou část přednášky věnoval též hospodářským a sociálním poměrům v tehdejší Československé republice.

Tolik k úterním Mediálním vteřinám. Pokud se chcete dozvědět více, nezapomeňte se podívat na videoreportáž a fotografie z dnešního dne.

Autoři: Karolína Marklová, oktáva (text), realizační tým videa - viz titulky v závěru, Dominik Síbr, 2.B (foto)