15. až 16. června 2019 - Druhé místo v celostátním finále Poháru vědy BEPPO 2019

Po pěti letech se opět jedno z družstev našeho gymnázia, které prošlo čtyřmi základními koly soutěže Pohár vědy, dostalo do celostátního finále s mezinárodní účastí. I když v tomto případě je družstvo silné slovo. Kluci, kteří po čtyři měsíce plnili zadané úkoly v poháru vědy, byli jed dva - Daniel Sedlár a Jakub Strnad z 2.B. Standardně jsou v družstvu nejméně čtyři soutěžící, většinou jich ale na školních kolech pracuje více. Pokud postoupí do finále, jedou maximálně čtyři. Naší dvojici doplnil po postupu Vítek Kůřil z kvinty a byla to výborná volba hlavně pro jeho výtečnou výřečnost, ochotu připravit se, nastudovat pokusy a být platným členem party.

Do finále v Nymburku se sjelo 22 družstev ve třech kategoriích - žáci prvního a druhého stupně ZŠ a středoškoláci. Soutěž zde spočívala ve dvou částech - pódiového vystoupení, ve kterém každé družstvo v časovém limitu pěti minut předvedlo a vysvětlilo nějaký zajímavý pokus, a dále dvouhodinová prezentace všech pokusů ze školních kol na vlastním stánku pro porotu. Našim klukům se obojí velice zdařilo, lepší byli jen gymnazisté ze Stříbra, kteří už měli v této soutěži mnohaletou praxi a byli již poněkolikáté ve finále. Na pódiu předvedli tři verze vodní sopky, k tomu jednu sopku sladkou - indiánka ve vakuové nádobě, vše provázeli svižnými komentáři, vystoupení pak uzavřeli výkřikem "Dycky Most":

Na soutěži je nejkrásnější, že se zde sjede téměř stovka nadšených dětí, které baví dělat pokusy, umí je vysvětlit, spolupracují spolu, tleskají ostatním a přejí si úspěch. Soutěže se účastnilo i několik týmů ze Slovenska a Turecka, se kterými naši kluci konverzovali v angličtině. Atmosféra byla i navzdory nesnesitelnému vedru vynikající. Přivezli jsme tedy diplom za druhé místo, jako odměnu plazmovou kouli, lepící pistoli, sadu kleštiček a knížku s návody na pokusy s plechovkami. Hned tedy máme inspiraci do dalších ročníků.

S dodatkem "jsem na kluky pyšná" Ivana Hotová.

Autorka: Mgr. Ivana Hotová