28. června 2022 - Sexta v lounské Galerii

Voda. Kapalná, pevná, plynná. Ve vzduchu, v oceánu, v hlíně. Plná života a energie, klidná a laskavá, mocná a nebezpečná, poslušná a konejšivá. Voda, s jejímiž podobami se v lounské Galerii Benedikta Rejta setkala třída sexta.

Uvítala nás velmi sympatická dáma, která nás celou výstavou provázela. Rozhodně se nejednalo o nudnou prohlídku obrazů a zdlouhavý výklad ke každému z nich. Hravé úkoly, které pro nás paní měla připravené, nás donutily všímat si detailů, zamýšlet se nad významem i zapojit vlastní fantazii. Výstava byla interaktivní, takže některé exponáty jsme si mohli s chutí osahat. S pomocí vody jsme rozzářili světlou plochu barvami a obrovskou halu naplnili zvukem obyčejných skleněných tyčinek.

Celou dobu nás doprovázela hudba klavíru, ke kterému s radostí zasednul jeden z našich spolužáků.

Čím níže jsme budovou klesali, tím stoupala vlhkost vzduchu. Byli jsme celí obklopeni vodou, jako v akváriu.

Nakonec jsme z tohoto akvária museli vyplavat, vynořit se nad hladinu a vyrazit domů. Čas se krátí a vlaky nečekají. I přes obavy jsme nikoho v Lounech nenechali a domů dorazili ve zdraví.

Když jsme vystoupili z vlaku, chladný vzduch z rána jako by zmizel. Nahradilo ho parno, ve kterém, to jen tak mimochodem, pomůže možná tak akorát pořádně vychlazená sklenice čisté vody.

Autorky: Denisa Alblová (text), Mgr. Petra Schlenker (foto)