14. prosince 2022 - Ende gut, alles gut! – Konec dobrý, všechno dobré!

Již od podzimu jsme plánovali se 4.S exkurzi do Drážďan spojenou s návštěvou vánočních trhů. Volba padla na středu 14. prosince, aniž bychom tušili, že tato středa bude mít přívlastek „mrazivá“. Vyjížděli jsme ráno z mosteckého nádraží vlakem do Drážďan s přestupem v Ústí nad Labem. Cesta rychle uběhla, kupé byla teplá a pohodlná. Jedna ze studentek napekla perník, takže proběhla i „vlaková snídaně“. Děkujeme!

Nádraží je přímo na okraji drážďanské pěší zóny, což bylo pro praktické. Po příjezdu jsme si prošli centrum, podívali se na náměstí s Frauenkirche a ukázali, kde jsou různá muzea a galerie např. Residenzschloss. Vánoční trh byl plný lákavé vůně, světel a místních specialit. Všude byly k vidění dřevěné vánoční dekorace, kterou jsou tak typické pro region Krušných hor. Využili jsme též možnost ohřát se v místních nákupních centrech a pořídili pár vánočních dárečků.

Sešli jsme se dle plánu kolem 13. hodiny na nádraží, avšak k našemu překvapení jsme zjistili, že vlak má zpoždění, a to nemalé – více než 1,5 hodiny. Podle historie zpoždění daného spoje, které lze dohledat v systému Českých drah, se jednalo o ojedinělou délku zpoždění. Ale co teď? Prodloužili jsme si tedy dobu pobytu v centru Drážďan a znovu se vrátili do víru vánočních trhů a nákupů. Měli jsme tak více možností překládat německé nápisy, komunikovat s prodávajícími a mnozí se snažili vybavit si německá slovíčka a spojení. Kolem 15 hodiny jsme konečně nasedli do vlaku a netušili, že nabere další zpoždění. Ale již jsme byli v teple v pohodlných křeslech EC spoje, tak nás to tak netrápilo.

Domů jsme tak dorazili o 2 hodiny později než byl plán a je jisté, že na tento mrazivý výlet dlouho nezapomeneme.

Autorky: Mgr. Andrea Gregorová, Mgr. Jana Spurná