9. února 2016 - Přednášky Ústavu pro studium totalitních režimů

Předmětová komise dějepisu pozvala na naši školu pracovníky Ústavu pro studium totalitních režimů z Prahy, aby nám vysvětlili některé problémy z dob naší minulosti. Celá akce proběhla ve dvou skupinách.

První skupina přivítala Mgr. Karin Hoření, která si připravila pro žáky materiál na téma "Naše školství za socialismu". Viděli jsme ukázky z několika filmů a snažili se najít odpovědi na otázky, které nám lektorka kladla. Snažila se nám vysvětlit nejen skutečnosti z doby totalitního školství, ale také nás pobídnout k vlastnímu hledání pravdy o této smutné době našich škol.

Druhá skupina pod vedením Mgr. Čeňka Pýchy se snažila vypořádat s otázkami tématu "Identita a svědomí v období totality" a i žáci této skupiny narazili na mnohé problémy a skryté otázky, které se této otázky týkají.

Zjistili jsme v obou skupinách, že život tehdy nebyl lehký, ne každý byl otevřeně proti socialismu či komunistům, ale na druhé straně jsme také zjistili, že totalita dokázala mnohé lidi přinutit k činům, za které bychom se asi dnes styděli. Ještě štěstí, že to nemusíme prakticky zkoušet!

Autoři: Mgr. Zdeněk Vejražka (text), Mgr. Michal Smatana (foto)