17. - 24. července 2016 - Vietnam a Mezinárodní biologická olympiáda

Vietnam, hostitel letošní IBO (International Biology Olympiad), je pro Čechy vzdálenou exotikou. O to intenzivnější zážitky si odnáší česká delegace, jejímž členem jsem měl tu čest být již podruhé. Jak jsme dopadli a co si na nás Vietnamci přichystali?

Cesta naší sedmičlenné skupiny (čtyři soutěžící a tři členové jury) započala 15. července na Ruzyni. Po přeletu do Vídně nás čekal desetihodinový let do Bangkoku a pak ještě dvě hodiny do Hanoje. Na místě se nás hned ujala nám přidělená průvodkyně (řečená "guidka"), která nás jako hlídací pes nespustila z očí po celou dobu soutěže (ne že by to s námi měla jednoduché ;)

Jsouce v tropické oblasti, o příjemných teplotách jsme si mohli nechat jen zdát. Venku žhnoucích 36°, v našem luxusním hotelu naopak mrazivých 18°; stejně tak i v autobusech. Vůbec doprava byla opravdu zábava - Hanoj je se svými šesti miliony obyvatel pravý dopravní masakr. Téměř všichni jezdí na skútrech a pravidla provozu berou spíše jako nezávazná doporučení. Aby měl náš konvoj o deseti autobusech (také bylo přes 250 soutěžících) vůbec šanci projet, cestu mu musela razit policejní eskorta.

Ale už k programu. Kromě samotných dvou soutěžních dnů nám hostitelé ukázali i mnohé z krás své země, ať už kulturních nebo přírodních. Hned 18. to byl Văn Mi?u - Qu?c T? Giám, česky Chrám literatury, v samém centru města. Tento komplex, ve kterém vystudovala celá řada předních učenců, pochází z 11. století. Hned vedle navazuje staré město, typické uličkami zaměřenými vždy na jeden druh zboží (železná, textilní, sladká…). Druhý výlet nás zavedl do tradiční hrnčířské dílny; možnosti zkusit hrnčířský kruh a zamazat se až za ušima využil každý dosyta. Pak následovalo Etnologické muzeum, jehož prohlídka byla spojena s tradičním představení vodních loutek. Na závěr to byl Tr?ng An, malebná krajina kamenných homolí skrývajících malá jezera, jež jsou skrze jeskyně vzájemně propojena. Náš tým byl suverénně nejrychlejší a pádlovací závod na lodičkách vyhrál s přehledem :)

Dost už bylo koláčů, čas na práci. Soutěž je standardně rozdělena na den praktických a den teoretických úkolů; odbornou stránku soutěže zaštítila Hanoi National University of Education. V praktické části jsme se prali se čtyřmi zkouškami: rostlinná anatomie a fyziolgie, živočišná anatomie se systematickou a evoluční biologií, biochemie a mikrobiologie a závěrem molekulární biologie; pokaždé byl čas 90 minut. Teoretická část zahrnuje dva testy o zhruba šedesáti otázkách a časem dvakrát tři hodiny. Úrovní úkolů nás Vietnamci mile překvapili, porota musela dokonce některé zjednodušovat. I tak nám pěkně zavařili!

A teď to nejdůležitější - jak jsme dopadli? I přes vysokou náročnost můžeme být spokojeni, protože jsme dosáhli nejlepšího výsledku za posledních 18 let! Takže tedy: 4 medaile, 4 stříbrné! V žebříčku jsme obsadili následující místa: 45. Kateřina Kubíková, 48. Václav Bočan, 69. Jan Pražák, 76. Zuzana Konvičková.

Zásluhy za naše úspěchy má ovšem daleko více lidí než my sami. Mezi těmi, kteří se o naše medaile zasloužili značnou měrou, jsou především mé kantorky biologie, kterým chci velmi poděkovat za vše, co mi předaly i k čemu mě inspirovaly. Děkuji!

Čas kvapí a má léta gymnazijní léta jsou pryč. Biologie mě však bude provázat dál, při studiu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Tak třeba se tam s někým z vás jednou potkáme :)

Biologii zdar!

Autor: Václav Bočan, oktáva