13. - 19. září 2016 - Dějepisná exkurze do Francie

V úterý 13. září večer vypravila se skupina žáků naší školy na dějepisnou exkurzi do Francie. Čekala nás města Paříž, Remeš, Verdun a Metz.

První tři dny jsme strávili v krásné Paříži. Navštívili jsme Eiffelovu věž, řádně ji vyfotili a pokračovali prohlídkou dalších míst tohoto města a samozřejmě nákupy. V dalších dnech jsme se podívali také na místa jako Louvre, Notre-Dame, muzeum parfémů Fragonard, kde jsme zkusili veliké množství zajímavých vůní, Montmartre a Sacré-Coeur a spoustu dalších.

Po krásných třech dnech v Paříži byl čas se vypravit do dalších měst a to konkrétně do Remeše, výrobního centra šampaňského. Remeš je opravdu krásné město plné restaurací a obchodů. Viděli jsme baziliku Saint-Rémi a katedrálu Notre-Dame de Reims (a samozřejmě nakoupili nějaké to pravé šampaňské, ale nepili...) Následovala zastávka ve městě Sedan a prohlídku hradní pevnosti (Château Fort de Sedan)

Další na řadě byly 2 pevnosti z bitvy u Verdunu. Už cestou k samotným pevnostem jsme viděli pozůstatky bojů. Pevnost Douaumont (největší francouzská pevnost okolo Verdunu, která sehrála důležitou roli za 1. světové války) a pevnost Vaux působila silným dojmem.

A je tu poslední den naší exkurze a návštěva hezkého městečka Méty (Metz) se svou katedrálou sv. Šťepána (nesměl chybět čas na nákupy).

Úplně nakonec jsme měli možnost vidět pevnost Hackenberg z 2. světové války. Jedná se o jednu z největších pevností Maginotovy linie. Viděli jsme, kde se skladovaly zásoby, jaké se používaly zbraně i jaký byl život vojáků. Nechyběla ani projížďka podzemním vláčkem.

Nemůžu napsat, že je to vše, protože popsat, co všechno jsme viděli a zažili ve Francii, by bylo na daleko delší povídání. Tak tedy, v úterý brzy ráno, kdy se všichni vracíme v pořádku domů a těšíme se na své postele, zároveň doufáme, že Francii opět navštívíme.

Autoři: Barbora Pátková, 3.B (text), Mgr. Kamila Pelešková, Mgr. Zdeněk Vejražka (foto)