7. - 11. května 2017 - Gymmost v Hungenu

7. května 2017 jsme se vyrazili na výměnný pobyt do Německa, do města Hungen v Hesensku. Po dlouhé cestě jsme dorazili ke škole kolem šesté hodiny odpoledne. Před školou jsme si všichni našli rodinu, u které budeme bydlet, všichni byli naprosto úžasní už od prvního dojmu.

8. května jsme se sešli před školou Gesamtschule, kterou jsme po dobu pobytu často navštěvovali, po srazu jsme se vydali na výlet do města Gießen, kde jsme navštívili Mathematikum, tedy muzeum matematiky, asi jediné místo kde je matematika hrou. Poté jsme měli volný čas, jediné co nevyšlo bylo počasí.

9. května jsme si s sebou do školy brali cyklistická kola, zaparkovali u školy a šli jsme navštívit školu, byli jsme na dvou prvních hodinách s našimi výměnnými studenty. Poté jsme se sešli před školou a vyrazili na výlet, bohužel po 2km jízdy uprostřed divočiny, (uprostřed německých polí) … píchla jedna z nás duši. Oprava byla nutná a vytrvalá, nakonec si kolo nedalo říct a vše bylo zbytečné, jedna z německých kamarádek se tedy nezúčastnila zbytku výletu. My ostatní jsme dojeli do cíle, na hrad Müntzenberg, všichni jsme si tu odpočinuli a nasvačili se.

10. května ráno, jsme vyrazili pádlovat na řeku Lahn. Cestou se všichni báli, protože nevěděli, co přesně je čeká. Lodě jsme vyložili, řekli si plán, pravidla, spíše jedno velké pravidlo = PÁDLO SE NESMÍ NECHAT UPLAVAT. I KDYBY SES TOPIL, PÁDLO MUSÍŠ CHYTIT. (Stojí prý 100 euro!) To všechny moc neuklidnilo, nakonec bylo méně vody a řekla byla klidná, bratwurst a kartoffelsalat nám uprostřed dlouhé cesty sedly a pak přišel dlouho očekávaný jez! Jako vždy ho zdolával pan ředitel a německý učitel. Bohužel to pro tentokrát nedopadlo.

11. květen, nejsmutnější, nejhorší den… den odjezdu a loučení, poslední snídaně s rodinou, poslední Tschüs a poslední fotky před školou, pak smutná nálada na cestě domů, ovšem to pan ředitel a pan učitel Přenosil nemohli snést, tak nás vzali na poslední výlet do Frankfurtu nad Mohanem. Prohlédli jsme si v rychlosti Frankfurt a pak jsme šli každý po svých. Nakonec cesta domů nebyla až tak hrozná, jen zácpy a horké počasí. Do Mostu jsme dorazili kolem osmé hodiny večer.

Autoři: Klára Techlovská, 2.A (text), Mgr. Michael Přenosil (foto), Hartmut Roeschen (foto)