17. května 2017 - Exkurze do galerií v Ústí nad Labem

Třídy 1.A a 1.C se 17. května 2017 zúčastnily s panem učiteli Proškem a paní učitelkou Drienovou exkurze do několika galerií v Ústí nad Labem. Cestu jsme absolvovali vlakem, po příjezdu jsme ušli pár kilometrů do naší první galerie, přesněji do Galerie Emila Filly. Výstava zde nesla název Recyklace ideologií a povídání k ní nám přinesli studenti z Fakulty umění UJEP. Výstava byla zajímavá, především její působiště - bývalá ústecká fabrika.

Galerie následující - Hraničář - byla zaměřena na technologii dnešní doby, jak nás ovlivňuje a jaké má klady a zápory na nás jako společnost. Výstava působila opravdu zajímavě, hlavně se jednalo o téma, které je nám, studentům, blízké.

Následoval hodinový rozchod, kde jsme se mohli po centru Ústí porozhlédnout, většina z nás toho času využila na oběd.

Po opětovném srazu jsme se vydali směr nádraží, nicméně i tam se nachází - poněkud zvláštní - galerie. Jednalo se totiž o galerii, která sama o sobě byla tak trochu uměním. Galerie s názvem Buňka stojí uprostřed ústeckého parku. Jedná se o malou dřevěnou budku (proto ten název), ve které se dřív nacházela houpačka volně přístupná široké veřejnosti. Posledním místem návštěvy před naším odjezdem byla galerie Deska. I tady není název jen tak. Jedná se skutečně o velikou desku, která je uprostřed vylezlá ven a zdejší umělci toho využívají pro svoje interpretace a díla.

Závěrem můžeme exkurzi shrnout jako úspěšnou, obohacující a snad ne poslední.

Autoři: Zbyšek Klimpl, 1.A (text), Mgr. Kristýna Drienová (foto)