3. června 2017 - Kostel na kolečkách v mosteckém muzeu

Je velice parný den a u Oblastního muzea v Mostě, kde se koná akce Kostel na kolečkách, stojí skupinka černě oblečených lidí s modrými motýly a šátky. Tou skupinkou je pěvecký sbor SMoG.

Když se všichni dostavili, šli jsme k bývalé tělocvičně (dnešní velký výstavní sál), kde na nás čekal pan zvukař, abychom ho seznámili s našimi technickými potřebami. Rozezpívali jsme se, nabrali síly a připravili se k nástupu. Bylo nám však řečeno, že ve vedlejší místnosti je občerstvení a aniž bychom si uvědomili, že je čas koncertu, rozplývali jsme se nad chutí výborné kokosové buchty, ovocné minerálky atd. Mlsání muselo být ukončeno a náš koncert začal. Během hodinky jsme předvedli téměř celý náš repertoár, panovala dobrá a uvolněná nálada, aplaus diváků byl velice hlasitý. Tímto koncertem jsme zakončili úspěšný týden vystoupení. Další týden zahájíme ve středu v Oseku.

Přes obrovské teploty nám návštěvníci akce děkovali za příjemné zpestření, což nás velice potěšilo. Dokonce nám paní učitelka hlásila, že jí přišel velice milý e-mail se slovy, jež nás zahřála u srdíčka:

Vážená paní magistro, děkuji Vám a Vašemu pěveckému sboru za nádherný zážitek. Shlédl jsem vystoupení sboru v aule mosteckého muzea (při akci Kostel na kolečkách 3.6.2017). Netušil jsem, jaká to bude nádhera. Bylo tam všechno, co má dobrá muzika mít - ladění, dynamika, frázování, ale především to mělo nádhernou barvu zvuku (ty chlapecké basy byly úžasné) a muzikantskou duši. S povděkem oceňuji i milé a kultivované vystupování Vašich studentů. Přeji těm krásným mladým lidičkám další umělecký růst, studijní úspěchy, šťastné lásky a žádné vrásky. Váš kolega u kláves je také muzikant každým coulem.
Přeji Vám další úspěchy v náročné práci sbormistrovské a hodně radosti z výkonů Vašich svěřenců.
S úctou bývalý muzikant, ředitel českokamenické ZŠ T. G. Masaryka ve výslužbě a nyní šperkař Mgr. Jiří Herzlik.

Autoři: Adam Novák, tercie (text), Mgr. Michal Smatana (foto)