4. října 2017 - Týden kultury - středa - den třetí

Od devíti hodin učebna ZE+ Michael Přenosil: Filmová hudba - soutěž.

Ano, byla soutěž - hádání nejznámějších filmových a seriálových melodií. Výherce bude vyhlášen v pátek, ale vlastně jsme tak nějak vyhráli všichni už dnes. Však víte - "Jednoho dne se vrátíš". Mimochodem, znáte snad lepší filmový song?

V deset hodin jsme v učebně ZSV+ spolu s Martinem Nitschem otevřeli kulturní Sofiin svět. Přednáška: Filosofie umění. A že se z nás kouřilo, tomu můžete věřit. Protože, jak obecně známo, bezbřehý je vesmír okolo nás a ovšem bezbřehý je též vesmír v nás. Doc. Mgr. Martin Nitsche, Ph.D. se zabývá fenomenologií, topologií a filosofií umění. Nás ovšem doslova nadchl nikoliv pouze pro posledně uvedené slovo, nás nadchl pro filosofii jako takovou. Zůstáváme v němém úžasu, a naše neurony, zahlcené nekonečným proudem Martinových informací, úvah a definic hledají pevný bod pro sebezáchovnou komparaci. Stojíme, tleskáme, a v dokonalém obdivu a hluboké pokoře děkujeme.

Paralelně probíhá v učebně MA+ Divadelní školka, tvůrčí dílna a divadelní improvizace, to vše pod vedením Pavla Skály. Pavel je učitelem dramatických oborů na ZUŠ F. L. Gassmanna v našem městě. Na nás ovšem žádné "divadélko" nehrál. Poctivě, znale a upřímně nás provázel taji jevištní tvorby. Tohle ovšem my umíme, hrát sem tam nějaké to divadélko či sem tam (před tabulí) zaimprovizovat, jsme studenti, ne? Přesto nás Pavlova tvůrčí dílna moc a moc bavila. Škola (divadelní) hrou. Díky Pavle.

Od dvanácti v učebně ZSV+ to na nás vybalili RAFANI, a to přednáškou a následnou diskuzí. Dnes dopoledne nám Martin Nitsche svojí filosofickou přednáškou napěchoval plíce odvahou k vědění, odvahou k umělecké… odvaze. No tak to tady máme doslova na pověstném tácu. RAFANI - už jen název této umělecké skupiny vzbuzuje (kulturní) respekt. Ovšem nenechte se poplést názvem, členové jsou citliví, vnímaví lidé, umělci, kteří však jdou tvrdě pod povrch, navíc v umělecké sféře, která se nevyhýbá citlivým vpravdě celospolečenským historickým i veskrze aktuálním tématům. Jistě, že RAFANI budí ve společenském kontextu kontroverze, ale tak už to na světě (prý) chodí - konají zásadně jen ti nejodvážnější. Ano, umění, je často o odvaze. Vlastně umění s opravdu velkým "U" je o odvaze vždycky. Děkujeme vám, RAFANI.

Od patnácti hodin v knihovně B1 ještě probíhá Setkání v knihovně - čtení, hudba, performance. Prostě - kultura, kultura, kultura.

P. S. Speciálně pro primu dnes Jiří Palyza uspořádal přednášku na téma: Kultura pohybu po sociálních sítích. Jedná se o potřebné téma, neb s tím, co dokáží někteří jedinci po sobě zanechat na sociálních sítích, by si obtížně poradila i deratizační služba. Přednáška pana Ing. Jiřího Palyzy dokonale cílila na vybrané problémy webového světa. Za primu nezbývá než touto cestou Jiřímu zřetelně poděkovat.

Zítra nashledanou.

Autoři: Marek Fux, septima (text), realizační tým videa - viz titulky v závěru, Monika Jeníčková, 4.A (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)



Středeční Mediální vteřiny



Rozhovor - Martin Nitsche



Rozhovor - Michael Přenosil



Rozhovor - Pavel Skála a Barbora Gréeová



Rozhovor - David Kořínek a Marek Meduna