5. října 2017 - Týden kultury - čtvrtek - den čtvrtý

Dnešní první zvonění zahájilo přednášku Jana Pimpera, novináře, hudebníka, fotografa a filmového fandy. Téma přednášky: Jak pokleslé a brakové žánry zasáhly do dějin kinematografie. Zpočátku se nám zdá, že spolu s tématem vplouváme do mělčích kulturních vod. Ovšem všechno je tak trochu jinak. Všechno je totiž vždycky tak trochu jinak. Janova informačně bohatá a moc zajímavá přednáška nás všechny zaujala, a navíc dokonale předznamenala následující umělecký filmový majstrštyk.

V deset nula nula ho tady máme, Quentina Tarantina. Jistě, PULP FICTION: historky z podsvětí. Tenhle film buďto milujete, nebo ho… milujete. Zpřetrhaná linearita vyprávění, odkazový manýrismus, vizuální umanutost detailem, vše vrcholí v geniálním protnutí dějových rovin. K tomu Uma Thurman, John Travolta a Samuel L. Jackson. Stojíme - tleskáme - Bravo.

Pro kvartu bylo během dopoledne připraveno promítnutí Lichožroutů. Film nebyl zvolen náhodně, ještě se k němu v kvartě vrátíme, ne všichni hosté mohli přijet přímo během Týdne kultury.

Jenže. Všechno v životě nestihneš, s tím je nutno počítat i během našeho kulturního týdne. Totiž již od půl desáté běží v našem Oblastním muzeu přednáška a tvůrčí dílna na téma: Restaurujeme, a to pod vedením paní Dagmar Pícové, konzervátorky Oblastního muzea v Mostě. Ti, co namísto Quentina zvolili paní Dagmar, jistě nelitovali. Film mohou zhlédnout jindy, ovšem výklad paní Dagmar na téma restaurování byl neopakovatelný, vždyť jsme mohli nahlédnout pod ruce mistryně svého oboru v reálném čase. A to se tedy rozhodně cení. Takže - trefa.

Rovněž od deseti hodin dává naše Městské divadlo v rámci akce Young for young představení MATE divadla Na cucky. Sonda do života dvou vysokoškoláků. Intenzivně spoluprožíváme životní trable obou protagonistů. Závěrečný potlesk.

V poledne zahájí přednášku Prof. Jiří Hlaváč na téma - Jak jsem poznal umění. Jsme přítomni přednášce navýsost elegantní, přednáší nám totiž umělec vpravdě gentleman, zkušený muž, mnohokrát oceněný a ceněný muzikant, hudební skladatel, básník, publicista, pedagog. Posloucháme a učíme se vědět, učíme se znát. Právě se dotýkáme profesionálního uměleckého světového nebe. Zde je na místě upřímné a hluboké poděkování. DĚKUJEME pane profesore.

A konečně od půl jedné přednáší Míla Linc o tom, jak se píše fantasy. Míla je mladý autor, který Sci-fi a fantasy píše, ví tedy, o čem přednáší. Jisté je, že všichni na přednášce umíme psát, ale ne každý účastník přednášky psát umí, jestli si tedy dobře rozumíme. No a Míla těm, co psát umí a neumí zároveň, pomáhá. Nám rozhodně pomohl. Díky Mílo.

Zítra nashledanou.

Prof. Jiří Hlaváč - Jak jsem potkal umění

Autoři: Marek Fux, septima (text), realizační tým videa - viz titulky v závěru, Monika Jeníčková, 4.A (foto), MgA. Luděk Prošek (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)



Čtvrteční Mediální vteřiny



Rozhovor - Míla Linc



Rozhovor - Michaela a Jiří Krausovi



Rozhovor - Prof. Jiří Hlaváč