6. října 2017 - Týden kultury - pátek - den pátý

Velký kulturní pátek. Trochu smutníme, protože dnes vše končí. A třeba nekončí, uvidíme. Ponořme se tedy i dnes naplno do programu, vždyť závěr je ještě daleko a kulturní opona se zatím jen lehce třepotá někde vysoko v oblacích nad střechou naší školy.

Od osmi hodin Michael Přenosil - Soundtracky aneb Těžký život skladatele filmové hudby. Co dokáže filmová hudba? S čím se skladatel filmové hudby při své tvorbě potýká? Je těžké zůstat v postavení skladatele v rovině jedinečnosti? O tom jsme diskutovali s naším profesorem Michaelem Přenosilem.

Deset hodin. Monika Kulová Skokanová, výborná přednáška Koučink, učení, seberozvoj. Silnou konkurenci nalezla paní Monika v souběžně probíhající akcičce. Už jen vyslovení jmen nabuzuje umělecké receptory na velká očekávání - Xavier Baumaxa, Em Rudenko a poezie severu v jejich podání. Dobře to dopadlo, zájem studentů byl rovnoměrně rozvržen. Kde byli šprti a kde byli prokletí básníci, tu snad ani nemusím jmenovitě vypisovat. Co napsat, no snad jen to, že o tom se nedá psát, to se prostě musí zažít…

V 11 hodin jsme se opět vrátili na pevnou zem. Přednáška - Architektura a dědictví socialismu. Ing. arch. Jana Kubánková a Mgr. Jana Jungmanová nás provádí historií architektury našeho města, její současností a možnou budoucností. Kultura staveb, velké téma, které nás velmi zaujalo. Děkujeme.

Od dvanácti hodin probíhá Definitivní Ententýk - tvůrčí dílna. Jak funguje kapela, jak se skládá muzika, pokus složit písničku včetně textu. Od půl jedné Jiří Žáček - Metafora v obrazech a od půl deváté v Ponorce koncert skupiny Znouzectnost.

A to je konec. No, možná, že tak úplně to konec ještě není, však víte, že v životě vlastně nikdy nic úplně nekončí. Tak třeba náš právě uplynulý týden. Jeho konec je pouhé zdání. Protože něco, víc než něco, mnoho, jo přesně, mnoho - mnoho toho zůstalo navždy v nás.

No ale úplně poslední slovo teď napsat musím. Požádám o pomoc osobnost nejpovolanější - Oscar Wilde prohlásil: "Jedinou školou, kde se lze naučit umění, není život, nýbrž umění". Nám na závěr nezbývá než dodat - Naše škola je umění… BRAVO, BRAVO, BRAVO.

***

Za báječný týden náleží upřímné poděkování především všem aktérům, přednášejícím a umělcům, skupině People for Gymmost / Gymmost for people, a samozřejmě též našim profesorům, kteří celý Týden vymysleli, připravili a bez jejichž obětavosti bychom tento úžasný Týden kultury neprožili: Mgr. Ivetě Macánové, Mgr. Ivaně Hotové, Mgr. Ludmile Oharkové, Mgr. Daně Řepové, Mgr. Romaně Valíčkové, MgA. Luďku Proškovi, Mgr. Michalu Smatanovi a dalším kolegům: realizačnímu týmu Mediálních vteřin, fotografům a všem studentům, kteří se na Kulturním týdnu aktivně podíleli. Díky.

Autoři: Marek Fux, septima (text), realizační tým videa - viz titulky v závěru, Monika Jeníčková, 4.A (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)


Páteční Mediální vteřiny



Rozhovor - Xavier Baumaxa a Em Rudenko



Rozhovor - Definitivní Ententýk



Rozhovor - Jana Kubánková



Rozhovor - Josef Žáček



Rozhovor - Monika Kulová