13. prosince 2018 - Staroměstské zpívání

Jelikož k Vánocům patří nostalgie, připomínání si minulosti a dodržování tradic, rozhodl se sbor SMoG těchto tří pilířů držet, a ve čtvrtek navečer vyrazil do našeho krásného hlavního města, aby si jako každý rok zazpíval na Staroměstském náměstí.

Jakmile se před zpěváky a jejich paní sbormistryní rozprostřel kraj barevných světélek, dřevěných stánků a pestrých vůní, všichni do jednoho okamžitě propadli vánočnímu kouzlu, které jako by se toho večera všechno shromáždilo jen a právě zde - mezi historickými budovami Prahy. Tomuto kouzlu nepochybně vypomohla i všudypřítomná hudba, jež vyhrávala jak z reproduktorů, tak živě z pódia.

Také SMoG měl možnost postavit se před mikrofony a zpříjemnit chvilky na náměstí všem kolemjdoucím i těm, kteří si jej přímo přišli poslechnout. Mezi návštěvníky se rozptýlily tradiční i netradiční vánoční skladby a písničky z bohatého repertoáru sboru, a kdo chtěl, zastavil se, aby se na pár minutek zasnil či se jen tak pro zahřátí rozpohyboval do rytmu.

Jakmile vystoupení skončilo a členové sboru se opět roztrousili v davu, veškerý hluk náhle utichl. Pražský vánoční strom totiž začal při svém rozsvěcení symbolicky vyhrávat něžnou melodii z českého filmového klenotu Tří oříšků pro Popelku.

A tak se ztělesnění tradice, minulosti i nostalgie vloudilo mezi zpěváky v celé svojí kráse.

Autoři: Eva Pitáková, 2.S (text), Mgr. Michal Smatana (foto)