28. až 31. srpna 2019 - Bez práce není Řím

Ten den přišel. Den, kdy se ukáže, jestli se naše dřina a úsilí vyplatilo.

Bylo 28. srpna a sbor SMoG se vydal na cestu do Koclířova u Svitav, kde se konalo společné soustředění sborů severočeského kraje, které se mají zúčastnit pouti do Říma.

V teplých odpoledních hodinách jsme všichni nastoupili do autobusu a jeli směr Praha. Cesta nám utekla jako voda a už si to sbor SMoG vykračoval po Praze, tentokrát směr hlavní nádraží. Při našem čekání na vlak do Svitav jsme si sedli u obchodů, vytáhli ukulele a začali zpívat. Kolemjdoucí se na nás dívali, jako bychom přiletěli z jiné planety… Po našem krátkém neohlášeném "koncertu" na nádraží jsme nasedli na náš vlak.

Když jsme po hodině a půl dorazili do Svitav, čekali už na nás ostatní zpívající kolegové. Všichni jsme se autobusem přepravili do Koclířova, kde proběhlo laskavé uvítání, ubytování a následně seznámení s programem. Posléze jsme po dlouhé cestě konečně všichni zapadli do postelí.

No a druhý den to začalo.

Všichni jsme dostali nové noty a věřte nám; dala by se z nich udělat minimálně dvoudílná kniha. První dojem z nich vyvolal sevření žaludku - tohle všechno se přece nestihneme naučit! Ale během následujících zkoušek a dřinou vyšperkovaným trénováním jsme se přece jen začali uklidňovat. Zkoušky probíhaly od rána až do večera; bez práce není Řím.

V polovině našeho pobytu jsme se vydali na výlet k nedaleké rozhledně. Tato vycházka nám všem hodně prospěla a vyvedla nás na chvíli od stresu. Všichni jen odpočívali a vnímali klid a přírodu kolem sebe.

Až do soboty jsme každý den pilně zpívali a rozzářili celý Koclířov u Svitav. Naše vydařené soustředění jsme zakončili slavnostním vystoupením v kostele při mši ve Svitavách. Koncert byl sice dost hektický, ale i přes všechny komplikace jsme ho zvládli bravurně.

V neděli jsme se už akorát všichni sbalili, rozloučili a vydali se na naši úmornou cestu domů. Všichni, včetně paní učitelky Řepové, jsme ze soustředění měli dobrý pocit. Nejenže jsme odvedli velký kus práce, ale také poznali spoustu nových lidí a odvezli si nové zkušenosti.

Tímto soustředěním naše cesta do Říma právě započala!

Autorky: Eva Pitáková a Natálie Jordanov (text), Mgr. Dana Řepová (foto)