11. až 15. listopadu 2019 - Festival svobody, týden první

V pondělí 11. listopadu jsme otevřeli náš Festival svobody workshopem pro studenty politologického semináře, kdy jsme nejprve připomněli život v době minulého režimu, nastínili situaci v roce 1989 nejen u nás, ale i v ostatních zemích střední a východní Evropy. Poté jsme analyzovali dobová hesla a následně vymýšleli hesla pro dnešek. V úterý jsme se nechali unést atmosférou doby kolem listopadových událostí 1989 na skvělé přednášce pana Přenosila. Ve čtvrtek se studenti dozvěděli, jak lze bojovat za svobodu uměním. Na naši školu zavítal známý český sochař, pedagog a propagátor umění ve veřejném prostoru Pavel Karous. Přednáška se zaměřovala na antifašistické umění. Pavel představil práce řady významných umělců a osobností, kteří i v dobách nejtěžších svými činy, postoji a tvorbou prokazovali nesmírnou statečnost.

V 18 hodin potom bylo možné navštívit výstavu soch Pavla Karouse v galerii Bunkr s názvem Velká mostecká stávka.

Ohlížet se do minulosti je důležité, každý člověk by měl znát dějiny, aby lidstvo neopakovalo stejné chyby. Ale stejně tak je důležité přemýšlet i o budoucnosti. Co s sebou technologický pokrok přináší? Jak moc je a jak bude zasahováno do našeho soukromí? Kde jsou hranice lidské svobody? Proto jsme pozvali našeho absolventa Jana Romportla, odborníka na problémy umělé inteligence, aby nás seznámil se změnami, které s sebou umělá inteligence přináší. Stručně řečeno, jak se život člověka změní, jaké bude jeho místo, jestli v blízké budoucnosti bude ještě vůbec možné o svobodě hovořit, jestli se náhodou nenaplní dystopické vize některých autorů…

V průběhu týdne byla také na chodbách budovy v Majakovského ulici k vidění výstava 30 let (1989-2019), která mapovala život a události přímo u nás v Ústeckém kraji.

Festival pokračuje ještě příští týden.

Autoři: Mgr. Iveta Macánová (text), Tereza Šimková, sexta (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)