31. srpna až 4. září 2020 - Oktáva přeci jen vyjela na cyklovodák!

Píše se 10. březen 2020. Tehdy ještě v septimě se ve školních lavicích dozvídáme, že je musíme na dobu neurčitou opustit. Z výletu plánovaného původně na červen se stává velký otazník. Nikdo z nás netuší, jak dlouho budou koronavirové „prázdniny“ trvat. Do konce školního roku už se do svých tříd nevrátíme, zato ale získáváme skvělou příležitost odstartovat náš poslední rok na gymnáziu vodáckým a cyklistickým kurzem. A tak nasedáme v pondělí 31. srpna v doprovodu pana učitele Krčmáře a pana učitele Proška na vlak a jedeme vstříc zřejmě poslednímu společnému výletu…

Většina z nás na místě, v kempu Nové Spolí poblíž Českého Krumlova, zjišťuje, že stavění stanů není tak složité, jak se zdá, a že se to dá i během deseti minut docela v klidu zvládnout. Usedáme k sobě, ujídáme ze svých zásob a zpíváme písničky, které nám ještě zůstaly v paměti z dob, kdy jsme navštěvovali hodiny hudební výchovy. Postupně uléháme ke spánku a snažíme se nemyslet na nemilosrdně klesající noční teploty…

Druhý den se seznamujeme se dvěma sympatickými instruktory, kteří nás proškolují v oblasti vodáctví. Pak už nasedáme do kánoí a vyrážíme po Vltavě přes Český Krumlov směrem ke kempu Zlatá Koruna. Cestou potkáváme celkem 5 jezů, ze kterých mají jedni z nás obavy, druzí (milovníci adrenalinu) si je naopak užívají. Po jejich absolvování jsme sice celí promáčení, ale co je důležité – sjeli jsme je všichni ve zdraví. Ve Zlaté Koruně opět rozkládáme stany a rozděláváme táborák, se kterým náš výlet nabývá té správné atmosféry.

Ve středu vyjíždíme na vodu opět, tentokrát ale po daleko klidnějším úseku. To sice vyžaduje intenzivnější pádlování, ale nám to nevadí – většina našeho oblečení totiž zůstává suchá. S velkou radostí vítáme sluneční paprsky, které nás po prvním chladném dni příjemně hřejí. Po vrácení lodí, pádel, vest a barelů nás autobus převáží do kempu v Suchdolu nad Lužnicí, kde se potkáváme se 4. B., která absolvuje kurz ve stejném termínu. Zde naposledy stavíme stany, a jsme rádi, že se téhle práci následující dva večery vyhneme.

Čtvrtek a pátek se pro nás nesou ve znamení kol. Po krátkém proškolení vyrážíme nejprve do Chlumu u Třeboně, druhý den do Třeboně samotné. Střídáme hladký asfalt s cestami, které by s přehledem uspěly i v těch nejprestižnějších závodech cyklokrosu. Šlapání nám zpříjemňuje malebná krajina, počasí tak akorát, a v neposlední řadě také výtečná místní kuchyně. Večer se zahříváme zpěvem u ohně a nabízíme tak celému kempu jedinečný koncert zcela zdarma. Těšíme se domů do svých teplých postýlek, do svých vlastních sprch… Ale zároveň víme, že nám těch pět dní bylo spolu dobře, a že se pro nás nic podobného už opakovat nebude.

Děkujeme pánům učitelům Krčmářovi a Proškovi za to, že s námi vyjeli, byli k nám tolerantní a umožnili nám si kurz maximálně užít. Děkujeme vedení školy, že i přes kupu zákazů a příkazů celou akci zorganizovalo. My jsme si ji moc užili a budeme na ni s úsměvem vzpomínat.

Autorky: Tereza Riegerová, oktáva (text), Barbora Hnátková, oktáva (foto)