25. a 26. června 2021 - Expedice DofE

Z pátku 25. června 2021 na sobotu 26. června 2021 se za naši školu uskutečnila vůbec první expedice v rámci projektu DofE (The Duke of Edinburgh´s International Award). Expediční skupinu tvořilo osm účastníků, členů DofE: Štěpán Kocourek a Dominika Dangová (3.B), Markéta Kohoutová a Aneta Seidlová (2.S), Adéla Fejfarová (1.A), Marta Navrátilová (septima), Josef Navrátil a Lucie Koubová (kvarta).

Prvním velkým úkolem byla důkladná příprava, která zahrnovala řadu aktivit od orientace v terénu, tábornických dovedností včetně vaření, základů první pomoci, chování s ohledem na přírodní prostředí až po rozdělení odpovědnosti každého při expedici. Prošli jsme si možné krizové situace, sestavili seznam potřebných věcí, stanovili plán cesty. Všichni jsme do příprav dali maximum a na úkolech se podíleli spravedlivě.

Vypravili jsme se do přírody za účelem fotograficky zmapovat úspěšné regionální rekultivační projekty. Pěší trasa začínala od horní budovy našeho gymnázia, přes Mostecké jezero, jezero Za pilou, Mariánské Radčice, do Oseku. Zde jsme strávili noc a ráno, lehce zmožení, jsme se vydali znovu na cestu – do Lomu, k jezeru Barbora, k jezeru ČSM a do Teplic. Vlakem jsme se dopravili do Mostu, na nádraží jsme celou expedici ukončili.

A hodnocení? Expedice se nám moc líbila. Sice byla náročná na chůzi, i když ujít 40 km není až zas tolik. Navzájem jsme se poznali, poznali jsme sami sebe, své možnosti a schopnosti. Dokázali jsme pracovat sehraně, držet pospolu, pomáhat si, navíc orientovat se v mapě a terénu, a to vše bez mobilu. Když jsme se několikrát ztratili, vždy jsme dokázali najít tu správnou cestu. Vedli jsme si dobře i za nepříznivého počasí.

Všichni jsme si celou expedici užili, teď pracujeme na závěrečné zprávě, a to vše pod vedením našich vyučujících Mgr. Jitky Ježkové a Mgr. Michaely Marešové.

Autoři: Expediční tým DofE