14. dubna 2023 - Kvarta v Přírodovědném centrum v Žatci

Exkurze očima kvarty:

Dne 14. dubna 2023 se uskutečnil výlet třídy Kvarta A do Přírodovědného centra v Žatci. Žáci se sešli na nádraží v očekávání, po krátké cestě vlakovou soupravu RegioSpider se třída dostavila do cílové destinace, kde na ni čekala nově zrekonstruovaná budova Přírodovědného centra.
V Digitáriu studenti zhlédli neuvěřitelné projekce z vesmíru a učili se o zajímavých faktech týkajících se planet a hvězd. Dále byla k vidění expozice s názvem "Věda na kouli". Zde se ke skupině připojil zkušený průvodce, který žákům objasnil problematiku spojenou s pohybem litosférických desek.
Výlet do Přírodovědného muzea v Žatci zanechal u žáků velmi dobrý dojem a vnímali jej jako příležitost k poznání něčeho nového. Doufají, že se podobný typ školních akcí bude v budoucnu opakovat."

Autor: Martin Dráždil

Dne 14. dubna 2023 naše třída kvarta navštívila Přírodovědné centrum v Žatci. Po krátké cestě vlakem jsme pěšky zamířili vstříc branám této instituce. Zde na nás čekal bohatý program, jenž obsahoval dvě periody. V první časti nazvané Věda na kouli jsme se dozvěděli řadu interesantních poznatků o pohybu litosférických desek, vzniku tsunami a zemětřesení. Po přesunu do místnosti navozující dojem planetária nás průvodce zasvětil do tajů fungování galaxií a sluneční soustavy, a to v rámci druhé části nesoucí název Digitárium. Díky dnešní exkurzi všichni zúčastnění studenti načerpali mnoho zajímavých informací, které se jim budou jistojistě hodit zejména v hodinách zeměpisu.

Autor: Vojtěch Dráždil

Dne 14. dubna 2023 se naše třída O4 zúčastnila výletu do Žatce, kde jsme navštívili Přírodovědecké centrum. První částí programu bylo digitárium. Někteří si zde díky velmi pohodlným sklápěcím sedačkám schrupli, jiní se dozvěděli spoustu informací ohledně planet naší sluneční soustavy. Druhou část tvořila Věda na kouli, kde jsme podrobně probrali působení litosférických desek na Zemi a zasmáli se názvu sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Naše exkurze se chýlila ke konci a my se vrátili na vlakové nádraží, odkud nás čekala už jen jízda zpět do Mostu.

Autorka: Klárka Tichá

Dne 14. dubna vyrazila třída kvarta do Přírodovědného centra v Žatci. Ve třičtvrtě na osm jsme nasedli na vlak, který nás z Mostu odvezl na hlavní nádraží v Žatci. Poté naše cesta pokračovala další 2 km, během ní nás zastihl lehký déšť. Když jsme dorazili do cíle, 2 příjemní průvodci naší třídu rozdělili do dvou skupin. Postupně jsme se vystřídali v planetáriu a projekční místnosti se zeměkoulí. Mě osobně nejvíce zaujala právě zmíněna projekce, ve které jsme viděli například pohyby litosférických desek nebo průběh zemětřesení. Na pozdnější oběd jsme vyrazili vlakem zpět do Mostu. Exkurze byla poučná a velmi zajímavá, všem se moc líbila.

Autorka: Zuzka Vávrová

Autoři: Klára Medunová, Radek Kahánek, Mgr. Eva Matesová (foto)