21. dubna 2023 - Pepa z Litvínova: důsledky finanční negramotnosti

Tak zněl název velmi zajímavé přednášky pana prof. Ing. Jakuba Fischera, Ph.D., děkana Fakulty informatiky a statistiky VŠE v Praze, který v pátek 21. dubna 2023 navštívil naši školu.

Pomocí fiktivního příběhu Pepy z Litvínova mohli studenti 2.A a sexty přemýšlet o chybách, které negramotný Pepa dělal: nehledal si práci, nevýhodně si půjčil na televizor, televizor přestal splácet,…

V průběhu přednášky jsme se dozvěděli, jaké jsou sociální dávky, v jaké výši lze čerpat podporu v nezaměstnanosti, jak fungují RPSN, čistá současná hodnota nebo úročení dluhu.

V souvislosti s úvahou o mzdě a srážkách ze mzdy jsme obdrželi i doporučení k využití webových stránek Informačního systému o průměrném výdělku www.ispv.cz a k využití různých kalkulaček na webu www.vyplata.cz.

Na příběhu Pepy jsme zjistili, že i malá půjčka může způsobit velké problémy. Je potřeba pozorně číst podmínky půjček a být hodně obezřetní. Při půjčce je třeba počítat RPSN a různé druhy půjček porovnávat. Finanční negramotnost může způsobit velké škody jak sociální, tak i hospodářské. Studovat se vyplácí nejen pro uplatnění na trhu práce, ale i pro kvalitní život ve společnosti.

Děkujeme panu profesoru J. Fischerovi za skvělou přednášku!

Autorka: Mgr. Jitka Ježková