5. května 2023 - Úspěchy v Poháru vědy

Od počátku roku jsme se účastnili Poháru vědy. Jde o mezinárodní soutěž pro badatelské týmy, které se každý měsíc zabývají sérií experimentálních úkolů souvisejících s řešením teoretických i praktických problémů z různých oborů fyziky, chemie, matematiky, techniky či biologie a ekologie. V tercii vznikly hned čtyři týmy. A dvěma se podařilo postoupit do regionálního kola pro Ústecký a Olomoucký kraj, které proběhlo on-line 5. května.

První svůj pokus prezentoval tým Píernadruhouv ve složení Markéta Domecká, Jakub Šiman, Jakub Trčka a Tomáš Najmon. Jejich experiment se zabýval vlněním a pracoval s Chladniho obrazci. Druhý tým, Bleskové žabičky (Emma Černá, Anna Korcová a Nela Šidlichovská) předvedl pokus s vodivostí, který vycházel z Ohmova zákona.

Bleskové žabičky ve svém regionálním kole zvítězily a celkově byly ze všech zúčastněných týmů napříč Českem druhé. Píernadruhouv obsadili ve svém regionu za svými spolužačkami druhé a celkově osmé místo. Oba týmy postoupily do národního kola, které proběhne 9. – 11. června v Nymburce. Je to pro nás všechny úžasný úspěch.

Na Poháru vědy jsme pracovali hodně dlouho a pomáhala nám při tom spousta lidí. Někdo s teoretickou přípravou, další poskytnutím prostor na dělání pokusů, nebo s psaním protokolů. Chtěli bychom jim všem moc poděkovat. V neposlední řadě patří náš velký dík učitelce fyziky Ivaně Hotové.

Autorky: Emma Černá (text + foto), Markéta Domecká (foto)