17. října 2023 - Týden duševního zdraví - Den druhý

Ráno jsme začali tancem s Lenkou Skalickou. Tanec…. Vlastně jsme úplně nevěděli, co se bude dít. Budeme se učit nové figury latinsko-amerických tanců, nebo poplujeme v rytmu waltzu? Program se ale nakonec ubíral úplně jinou cestou. Vědomý pohyb, jemné vedení. Jak se propojit sám se sebou, vnímat své tělo přes dech… Jak se narovnat, aby námi mohla volně proudit energie... Jak se chůzí a lehkým tancem, dostat do radosti… Pak si lehnout a za zvuku šplouchajícího moře a něžných zvonků nemyslet na nic. Vnitřní klid a zajímavé postupy a techniky, které nám pomohou odbourávat stres. To bylo přesně to, co jsme potřebovali.

Někteří místo tance volili setkání s Michaelou Hostašovou z organizace Women for women, která spoluorganizuje v Mostě terapeutické kruhy pro teenagery a rodiče. Dozvěděli jsme se, jak organizace funguje a co nabízí pro mladé lidi i pro rodiny s dětmi. Poté následovala krátká diskuse o tom, co nás trápí, s jakými problémy se potýkáme ve škole.

Na závěr dnešního dne jsme se pustili film C'mon C'mon od režiséra Mika Millse. Velmi křehký příběh o sebepoznání prostřednictvím výchovy. Zachycuje trochu osamělého rozhlasového novináře Johnnyho (Joaquin Phoenix), jehož život se promění v okamžiku, když se musí postarat o svého malého a podivínského synovce Jesseho. Společně se vydávají na cestu napříč Spojenými státy. Mezi New Yorkem a New Orleans se rodí nevšední přátelství, které oba ovlivní na celý život.

Ohlasy studentů:

Workshop se mi líbil, během celé hodiny panovala veselá a přátelská atmosféra. S paní Sklalickou jsme pracovali s dechem, učili se rozumět svému tělu a poznali jsme nové techniky odbourávání stresu. Určitě to pro mě byla zajímavá zkušenost.

Navštívila jsem taneční workshop. Opravdu mile mě překvapilo, že jsme se nevěnovali jen tanci, ale pracovali s celým tělem. Myslím, že mnoho z nás si neuvědomuje, jak je důležité se na chvilku zastavit a třeba jen v klidu dýchat. Dechová cvičení mě zaujala a rozhodně je hodlám zkoušet i doma. Z workshopu jsem odcházela s úsměvem na tváři, s dobrým pocitem v sobě a s pozitivní energií na rozdávání. Děkuji za příjemnou zkušenost a za rady, které si odnesu do každodenního života.

Autoři: Mgr. Iveta Macánová (text), Mgr. Michal Smatana (foto)