16. listopadu 2023 - Za Kafkou do Prahy

Co se stalo 3. července roku 1883? V Praze byl velmi horký den, ani lísteček se na stromě nehnul. A za tohoto parna přišel na svět Franz Kafka, jeden z velmi významných pražských spisovatelů, po jehož stopách jsme se ve čtvrtek vydali.

Pokud v Praze pořád bývají takto horké dny, tento mezi ně rozhodně nepatřil. Nás to však neodradilo a hodinový rozchod po Malé Straně jsme náležitě využili, i když každý po svém.

Když jsme se konečně dostali do muzea (první šla 3.A, hned po ní oktáva), byli jsme trochu zmrzlí, těšili jsme se tedy minimálně na teplo. Hned u vchodu se nás ujala velmi přátelská paní, která byla opravdu velkým nadšencem a uměla své vědomosti poutavě předávat dál. Vyprávěla dopodrobna autorův příběh, o jeho cestách do školy, o domech, ve kterých žil, o jeho snech a plánech. Nezapomněla ani na vztahy k ženám. Ty měly v muzeu dokonce speciální oddělení.

Daly by se zde jistě strávit hodiny, ale nám čas šlapal na paty, museli jsme se tedy svižným krokem vydat k autobusu. Teď už nezbývá nic jiného než doufat, že se u maturity poštěstí a vytáhneme si třeba Kafkovu Proměnu, protože už toho víme spoustu.

Autorky: Denisa Alblová, oktáva (text), Mgr. Petra Schlenker (foto)