12. dubna 2022 - Světnička K. H. Máchy

Vlak vyjel ze stanice. Bylo ráno 12. dubna a sextáni sledovali ubíhající krajinu za okny. Ať už se každý bavil knihou, filmem, spánkem či hovorem, cesta uběhla rychle a brzy jsme se ocitli na prosluněném náměstí města Litoměřice.

To ale nebyl náš hlavní a jediný cíl.

Ač jsme se během volného rozchodu, kterým jsme vyplnili čas před domluveným srazem u muzea, zabavili každý po svém, ať už na zmrzlině, v knihkupectví či procházkou po pamětihodnostech, přesně na čas jsme natěšeně očekávali naši průvodkyni.

Objevila se u nás velmi milá paní a začala vyprávět. Povídala o životě Karla Hynka Máchy, na kterého jsou v Litoměřicích velmi hrdí. Zavedla nás k jeho majestátní soše, poté jsme sestoupali po romantických Máchových schodech a pokračovali jsme tichým městem až k domku, kde básník krátce žil a nakonec i zemřel.

Paní průvodkyně poutavě líčila jeho pobyt v Litoměřicích, život v bídě i smrt. Celý výklad vyvrcholil, když odemkla dveře do světničky, kde Mácha strávil poslední chvíle svého života. Dozvěděli jsme se zajímavosti, které se ve škole neučí, například velmi květnatě popsanou Máchovu lásku k ženám. A stáli jsme při tom na stejném místě, kde kdysi chodíval. Byl to zvláštní pocit.

Po prohlídce nás čekala cesta na vlak, o které jsme ještě nevěděli, jak moc bude dobrodružná. I přes komplikace s nádražím nakonec všechno dobře dopadlo a my, přemýšlejíce o všech nových poznatcích, jsme vyrazili domů.

Autorky: Denisa Alblova, sexta (text), Mgr. Kristýna Drienová (foto)